Primul mini-laptop cu sistemul de operare Android al Google ar putea iesi pe piata in aceasta vara, la un pret de circa 250 dolari, iar Skytone, compania chineza care-l produce, il testeaza si l-a si prezentat la cateva expozitii, noteaza Computerworld.

Netbook-ul Alpha 680 cantareste circa 750 de grame, iar compania producatoare Guangzhou Skytone Transmission Technologies Co. Ltd face acum ultimele teste. Netbook-ul are ecran de 7 inchi si procesor ARM de 533 MHz. Procesoarele ARM sunt utilizate la sute de milioane de telefoane mobile performante, iar folosirea lor la laptop-uri poate reduce mult costurile.

Laptop-ul, produs de o companie chineza cu numai 50 de angajati, ar fi primul cu sistemul de opeare Android de la Google, prezent acum doar pe smartphone-uri HTC. Marele avantaj al acestui sistem bazat pe Linux este gratuitatea, fata de sistemele de la Microsoft unde licenta trebuie platita. HP si Asus au anuntat ca iau in calcul utilizarea sistemului Android, iar Dell l-ar putea folosi la primul sau smartphone.

Studii extrem de optimiste prevedeau ca anul acesta vor aparea pe piata mini-laptop-uri cu preturi de sub 200 dolari si baterie ce poate tine 12 ore, insa mai e pana acolo, din moment ce laptop-ul chinezilor are o baterie care tine doua - patru ore.