Wolfram Alpha, un soft pe care specialistii il considerea cea mai importanta revolutie a internetului dupa aparitia Google, va fi prezentat luna aceasta, scrie cotidianul britanic The Independent. Wolfram Alpha este un nou tip de motor de cautare care va intelege intrebarile utilizatorilor si va da raspunsuri exacte, la obiect, asemenea celor date de un om.

Potrivit autorului proiectului Wolfram Alpha, noul sistem intelege intrebarile puse de utilizatori, calculand raspunsurile bazate pe un extins si detaliat calcul matematic si raspunde direct si la obiect.

Spre exemplu, la intrebarea "Ce intaltime are Everestul?", Wolfram Alpha nu va da doar raspunsul exact, ci va prezenta o pagina ordonata cu informatii suplimentare din surse verificate, cum ar fi localizarea geografica a muntelui, cele mai apropiate orase, harti si grafice pe aceeasi tema.

Noul soft se vrea a fi un rival direct pentru Google. Scopul sau este sa ajute utilizatorul sa ajunga direct la ceea ce cauta, fara sa trebuiasca sa se plimbe prin indexul Google. Dar adevarata inovatie a sistemului este abilitatea sa de a raspunde nevoilor utilizatorilor rezolvand unele "dileme" din zbor, sustin dezvoltatorii acestui soft.

Spre exemplu, Wolfram Alpha poate compara inaltimea Everestului cu lungimea celebrului pod Golden Gate, poate sa spuna cum era vremea la Londra in ziua asasinarii lui JFK, sa afle cand va fi urmatoare eclipsa vizibila din orasul tau, avand avantajul ca poate cauta informatiile din mai multe surse si poate conecta informatiile secundare de subiectul principal.

"Am vrut sa facem toata cunoasterea acumulata de civilizatia umana accesibila prin intermediul computerului. Nu eram sigur ca asa ceva este posibil si sunt surprins ca a iesit atat de bine”, a declarat dr. Stephen Wolfram, inventatorul softului, un fizician de 49 de ani care traieste in SUA.