Comisia Europeana vrea privatizarea si independenta organizatiei care gestioneaza numele domeniilor de internet, ICANN
„Responsabilizarea ICANN este indispensabila. Decizia administratiei Clinton de a privatiza progresiv sistemul de nume de domeniu si de adrese de internet a fost una corecta. Pe termen lung, nu este justificabil ca un serviciu public al unei singure tari sa detina dreptul de supraveghere a unei functii a internetului utilizata de sute de milioane de oameni din intreaga lume”, a precizat Viviane Reding.
Comisarul european a mai precizat ca pe 30 septembrie, cand expira actualul acord dintre ICANN si guvernul american, se creeaza conditiile pentru o privatizare integrala a ICANN si se ridica totodata problema autoritatii in fata careia va trebui sa raspunda ICANN incepand cu 1 octombrie.
Reding propune si crearea unui "G-12 pentru guvernanta internetului"
Oficialul european a propus de asemenea crearea unui unui asa-numit „G12 pentru guvernanta internetului” - un grup neoficial de reprezentanti ai guvernelor, care sa se reuneasca de cel putin doua ori pe an si care sa fie in masura sa adopte cu majoritate de voturi recomandari adresate ICANN, daca va fi cazul.
Un astfel de grup, sustine Reding, ar putea reactiona rapid in cazul unor amenintari la adresa stabilitatii, securitatii si caracterului deschis al internetului. Pentru a avea un caracter geografic echilibrat, acest „G-12 pentru guvernanta internetului” ar trebui sa includa cate doi reprezentanti din America de Nord, America de Sud, Europa si Africa, trei reprezentanti din Asia si Australia, precum si pe Presedintele ICANN, ca membru fara drept de vot. Organizatiilor internationale cu competente in acest domeniu li s-ar putea acorda statut de observator.
Pe 6 mai, Comisia Europeana va organiza la Bruxelles o prima audiere publica pentru a face cunoscute asteptarile europenilor cu privire la viitorul guvernantei internetului.
ICANN are ca obiect de activitate unele dintre cele mai sensibile aspecte in materie de guvernanta a internetului, cum ar fi domeniile de nivel superior sau administrarea sistemului de adrese internet care asigura conexiunea a milioane de computere. ICANN a fost infiintat in 1998 in California, in temeiul unui acord cu guvernul SUA.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
sper sa dispara cat mai repede ca e zero, faptul ca iese la rampa cu tot felul de idei crete nu inseamna ca si face treaba...buna.
Guvernele urasc internetul. Omul nu trebuie sa fie educat, ci usor de condus.
http://www.youtube.com/watch?v=Ct9xzXUQLuY
Dormi linistit, cineva mereu "te lucreaza".
asa zisa privatizare va fi facuta cel mai probabil tot de firmele lor fantoma.
chiar trebuie sa protejam internetul