Comisia Europeana a amendat Intel cu 1,06 miliarde euro pentru incalcarea regulilor antitrust europene prin abuz de pozitie dominanta, compania fiind acuzata ca ar fi folosit practici anticoncurentiale pe piata cipurilor x86 pentru computere, unde producatorul a detinut in perioada octombrie 2002-decembrie 2007 o cota de piata de peste 70%, se arata intr-un comunicat al Executivului european. Este cea mai mare amenda data pana in prezent de Comisia Europeana pentru abuz de pozitie dominanta, fiind mai mult decat dubla decat cea aplicata Microsoft. UPDATE: Intel spune ca verdictul este incorect si "ignora realitatile unei piete extrem de competitive" si ca va face recurs.

Ancheta Comisiei Europene a stabilit ca Intel este vinovata de doua tipuri de practici ilegale. Prima se refera la faptul ca Intel a acordat discounturi ascunse totale sau partiale catre producatorii de computere cu conditia ca acestia sa cumpere toate sau aproape toate cipurile x86, produse de Intel. Ancheta a mai stabilit ca Intel ar fi mituit un mare retailer pentru ca acesta sa vanda numai computere cu cipuri x86 ale Intel.

A doua practica sanctionata este aceea ca Intel ar fi mituit producatorii de computere pentru a stopa sau intarzia lansarea anumitor computere cu cipuri x86 apartinand concurentei si a limita canalele de vanzare pentru aceste produse.

Comisia Europeana a decis ca aceste practici reprezinta abuz de pozitie dominanta din partea Intel si a anuntat ca va monitoriza atent daca Intel se conformeaza masurilor anuntate. Piata mondiala de cipuri x86 valoreaza in prezent circa 22 miliarde euro (30 miliarde dolari) anual, Europa reprezentand aproximativ 30% din veniturile acestei industrii.

Producatorii de computere acuzati ca ar fi fost mituiti de Intel sunt: Acer, Dell, HP, Lenovo si NEC, iar retailerul este holdingul Media Saturn, detinator al lantului de magazine MediaMarkt.

Aceasta este cea mai mare amenda aplicata pana in prezent de catre Comisia Europeana unei companii pentru abuz de pozitie dominanta, mai mult decat dubla decat amenda de 497 milioane euro aplicata Microsoft in 2004.

Veniturile Intel la nivel mondial au depasit 27,9 miliarde euro in 2007. Valoarea amenzii in astfel de cazuri este stabilita in functie de durata si gravitatea ilegalitatii comise. Conform normelor europene, amenda a fost calculata pe baza valorii vanzarilor de cipuri x86 ale Intel in zona economica europeana, durata incalcarii normelor concurentiale de catre Intel, potrivit deciziei Comisiei Europene, fiind de cinci ani si trei luni.

Investigatia Bruxelles-ului a pornit ca urmare a plangerilor facute de AMD in 2000, 2003 si 2006 (ultima plangere fiind trimisa catre autoritatea de reglementare in telecomunicatii din Germania si examinata ulterior de Comisia Europeana).

UPDATE: Reactia Intel: Verdictul este incorect, practicile noastre nu contravin legislatiei, Intel nu vinde niciodata produse la preturi necompetitive

“Consideram ca decizia luata nu e conforma cu realitatea. Suntem de parere ca verdictul este incorect si ignora realitatile unei piete extrem de competitive a microprocesoarelor - caracterizata prin inovatii continue, performante imbunatatite ale produselor si preturi mai mici. Consumatorii nu au fost afectati in absolut niciun fel. Intel va face recurs.”

„Nu suntem de parere ca practicile noastre au contravenit legislatiei europene. Rezultatul firesc al unei piete competitive cu doar doi furnizori majori este ca atunci cand unul vinde mai mult, celalalt vinde mai putin. Directoratul General pentru Competitie a ignorat sau a refuzat sa obtina dovezi semnificative, ce contrazic decizia luata. Consideram ca aceste dovezi arata ca atunci cand companiile au activitati bune, piata le recompenseaza, iar cand acest lucru nu se intampla, piata reactioneaza in consecinta.”

„Intel nu vinde niciodata produse la preturi necompetitive. In schimb, am investit consistent in inovatie, in modul de fabricare a produselor si in dezvoltarea tehnologiilor de top. Rezultatul este ca putem sa facem discount produselor noastre pentru a fi competitivi pe o piata foarte activa, transmitand consumatorilor din toata lumea care sunt beneficiile de a fi numarul unu mondial in ceea ce priveste volumul microprocesoarelor produse.”

„In pofida faptului ca ne sustinem puternic punctul de vedere, pe toata durata recursului planuim sa colaboram cu Comisia pentru a ne asigura ca suntem in conformitate cu decizia ei. Insa in cele din urma, nu trebuie sa existe niciun dubiu: Intel va continua sa investeasca in produse si tehnologii care ofera Europei si restului lumii cele mai performante procesoare din industrie la preturi mai mici.”