Microsoft trebuie sa plateasca 200 milioane dolari unei companii canadiene, i4i, pentru ca ar fi folosit fara drept o inventie a acesteia de procesare a documentelor electronice, in produsele Word, potrivit unei decizii date de un tribunal federal din Texas, informeaza Bloomberg. Este a patra mare amenda data de un tribunal in Statele Unite ale Americii in acest an, conform datelor agentiei americane de stiri.

De asemenea, amenda este a doua ca marime din acest an, data pentru folosirea ilegala a unei inventii, dupa o alta decizie judecatoreasca din luna aprilie, care a obligat Microsoft sa plateasca 388 milioane dolari unei companii din Singapore.

Un tribunal federal din orasul Tyler, Texas, a hotarat ca Microsoft a folosit ilegal si cu intentie o inventie brevetata de i4i. Instanta poate hotarai marirea valorii despagubirii, iar i4i poate obtine un ordin judecatoresc prin care sa impiedice Microsoft sa-i mai foloseasca inventia. Microsoft a anuntat ca va face recurs.

Disputa se refera la folosirea unei metode de procesare a documentelor electronice prin intermediul codurilor embedded care ofera instructiuni privind afisarea informatiei. Procesoarele de text Word 2003 si 2007 folosesc limbajul XML (Extensible Markup Language - limbaj extensibil de marcare) pentru a codifica si a defini informatia printr-o metoda care ar fi brevetata de catre i4i.