Tetris, jocul de puzzle apreciat de milioane de oameni, implineste saptamana aceasta 25 de ani, insa in ciuda varstei nu-i scade popularitatea, fiind extrem de apreciat pe smartphone-uri si pe magazinele online, scrie The Guardian. Jocul a fost inventat de un matematician din URSS in 1984, iar cativa ani mai tarziu a devenit un succes international.

Jocul a fost creat de matematicianul rus Alexei Pajitnov de la Academia de Stiinte din Moscova in plin Razboi Rece. Henk Rogers, sef al companiei Blue Planet Software se afla in 1989 la targul de IT CES in SUA si cauta jocuri pe care sa le propuna pietei japoneze. A fost fascinat de Tetris, micul joc de puzzle la care piesele cazatoare trebuie aranjate intr-un anume fel.

Rogers a obtinut licenta de la rusi, iar japonezii de la Nintendo l-au considerat ideal pentru consola Game Boy. Ascensiunea a fost fulminanta, de la mici jocuri electronice, pana la PC-uri, telefoane mobile si smartphone-uri, Tetris a devenit jocul preferat pentru milioane de oameni.

Creatorul Alexei Pajitnov nu isi inchipuia niciodata ca Tetris va ajunge atat de iubit dar isi explica succesul prin faptul ca nu e un joc de violenta, ci unul constructiv, in care haosul pieselor in cadere rapida trebuie transformat in ceva cu sens.

La un sfert de secol din momentul lansarii Tatris cucereste noi teritorii, se indreapta spre telefoanele inteligente, spre cele cu touch-screen si este o vedeta a magazinelor online. Spre exemplu, pe Apple App Store jocul a devenit unul din cele mai vandute 10 titluri.