Google a lansat miercuri o noua functie a motorului de cautare numita Squared, o aplicatie care afiseaza rezultatele cautarii sub forma de tabel, iar compania spune ca acest stil de cautare are sens si-l ajuta pe utilizator sa se orienteze mai bine. Totusi, serviciul e in stadiu de experiment si functioneaza doar pentru termeni in engleza. In plus, pentru multe cuvinte nu gaseste niciun rezultat.

Cautand cu aplicatia Squared nu vei primi la rezultate simple link-uri, ci ele vor veni sub forma unor tabele cu informatii legate de subbiectul cautat. Pe coloane sunt mici bucati de text, link-uri catre diverse pagini, informatii si, daca e cazul, poze.

Google spune ca noua aplicatie este utila mai ales atunci cand cineva doreste sa faca multiple cautari pe un anumit subiect. Google aduna si organizeaza informatii "culese" de pe internet si le pune intr-un tabel in incercarea de a afisa cat mai multe aspecte ale unui subiect despre care se solicita informatii. Interesant este ca tabelul poate fi imbunatatit si modificat prin noi cautari.

Testand Square poti gasi lucruri interesante dar si unele mai putin placute. In primul rand, merge doar pentru termeni in engleza, daca scrii de exemplu "pisici" nu vei gasi nimic, insa daca tastezi "cats" vor fi afisate cateva tipuri de rase cu scurte descrieri, linjk-uri si fotografii. O cautare pentru "bucuresti" nu va da rezultate, insa una pentru "bucharest" va afisa cateva.

O cautare dupa "romanian history" afiseaza informatii despre provinciile istorice romanesti si despre Traian Vuia. O cautare dupa "eminescu" creeaza un tabel cu trimiteri la poezii, la articole din Wikipedia, dar si la...referate despre poetul roman.

Google a facut in luna mai prima demonstratie pentru Squared care este momentan in faza beta. Sunt multe cautari care nu dau rezultate, iar altele care dau unele cel putin interesante. Spre exemplu o cautare dupa "romanian president" va aduce un tabel unde primele coloane sunt "ocupate" de sefii de stat: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Basescu si Nicolae Ceausescu, dar apar apoi si alte nume care nu au ocupat functia, cum ar fi Nicolae Vacaroiu sau Emil Racovita.

In orice caz, ideea e interesanta si Google va imbunatati cautarea pe viitor. Compania a si tinut sa sublinieze ca aplicatia este in faza experimentala si in niciun caz perfecta.