Microsoft a decis ca browserul Internet Explorer sa nu fie inclus in noul sistem de operare ce va ajunge in Europa pe 22 octombrie, urmand ca cei care doresc sa foloseasca Internet Explorer sa-l instaleze separat, a anuntat compania, citata de AFP. Microsoft a luat decizia din cauza acuzatiilor aduse de CE in domeniul concurentei. Compania a americana a primit in ultimii 13 ani amenzi totale de 1,6 miliarde euro de la autoritatile UE.

Microsoft spune ca Windows 7 va ajunge in Europa asa cum s-a anuntat, pe 22 octombrie, insa nu va include browserul companiei, fiecare utilizator avand libertatea sa-si instaleze ce browser vrea - Explorer, Firefox Opera sau altele. Microsoft a anuntat schimbarea pentru ca producatorii de PC-uri sa se poata adapta.

Comisia Europeana a acuzat de multi ani microsoft ca face abuz de pozitie dominanta si actioneaza impotriva concurentei. In ultimii 13 ani compania a fost amendata cu peste 1,6 miliarde euro de autoritatile europene din domeniul concurentei.

O alta mare amenda ar putea veni curand, iar compania incearca sa o evite. CE acuza Microsoft ca asi-a zdrobit concurenta legand browserul IE de sistemele Windows, iar acum autoritatile europene analizeaza schimbarea si vor decide daca intr-adevar va oferi clientilor posibilitatea de a alege.

UE ar putea sugera Microsoft sa instaleze mai multe browsere pe Windows 7, in loc sa nu puna niciunul.

Conform datelor companiei de cercetare StatCounter, Internet Explorer are o cota de circa 46% in Europa, Mozilla Firefox are 37%, iar Opera, aproape 11%. Pentru Romania, datele aceleiasi companii indica o cota de 47% pentru Internet Explorer, 44% pentru Firefox si 6% pentru Opera