O companie sibiana din domeniul arhitecturii a fost condamnata penal pentru folosirea de software fara licenta, au anuntat reprezentantii Business Software Alliance (BSA). Prejudiciul creat a fost de 5.700 euro, iar compania mai trebuie sa plateasca si o amenda de 20.000 lei plus 3.000 lei administratorul, insa decizia nu este defintiva, agentul economic putand face apel.

BSA spune ca este prima condamnare din Romania a unei persoane juridice, cumulativ cu persoana fizica, pentru incalcarea drepturilor de autor asupra programelor software.

Societatea comerciala condamnata, cu sediul in Sibiu, a produs un prejudiciu total de 5.689 euro, prin utilizarea de programe software fara licenta, necesare in domeniul in care activeaza – arhitectura. Pe langa aceste despagubiri, societatea comerciala a fost obligata sa plateasca si o amenda penala in valoare de 20.000 lei, iar administratorul, de 3.000 RON. Amenda penala inseamna automat aparitia unui cazier, ceea ce i-ar putea ingreuna activitatea comerciala.

Justitia s-a pronuntat la inceputul lui iunie, insa decizia nu este definitiva, compania avand posibilitatea sa faca apel.

In cazul persoanelor fizice romane, prima sentinta de condamnare la inchisoare cu executare a fost pronuntata in 2007, impotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate. Anterior acestei sentinte cu executare, in Romania au existat doar condamnari cu suspendare.

Cea mai mare pedeapsa, in cazul persoanelor fizice, a fost pronuntata in Bucuresti, in cazul unui distribuitor de software pirat, care a primit sase ani si sapte luni de inchisoare.