Numarul utilizatorilor individuali si al companiilor din Romania care si-au inregistrat nume in domeniul european de internet ".eu" a crescut anul trecut cu 40% fata de anul anterior, in luna martie a acestui an existand 20.204 astfel de nume, se arata intr-un raport prezentat vineri de Comisia Europeana. Popularitatea domeniului se extinde cel mai rapid in Europa de Est, cele mai mari cresteri de nume fiind inregistrate in Polonia si Lituania, avans datorat si scaderii taxei de inregistrare de la 10 euro in 2006 la 4 euro in 2008.

Comisia Europeana a modificat vineri regulile domeniului .eu, astfel incat utilizatorii de internet sa poata inregistra nume in domeniul .eu folosind alfabete diferite, precum cel chirilic sau grec.

„Este absolut normal ca numele de domeniu alese de europeni sa fie caracterizate de aceeasi diversitate ca Europa insasi. Iata de ce am decis ca domeniul .eu sa devina disponibil in toate alfabetele utilizate in statele membre si sa accepte toate caracterele utilizate in cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene”, a declarat Viviane Reding, comisarul european pentru telecomunicatii.

Pana in momentul de fata, numele inregistrate in domeniul de nivel superior .eu puteau contine numai caracterele de la „a” la „z”, cifrele de la „0” la „9” si semnul „-”. In viitor, domeniul .eu va permite inregistrarea numelor care contin caractere de tipul „à”, „ą”, „ä”, „ψ” sau „д”. Cetatenii si companiile UE vor putea sa inregistreze nume de domeniu in alfabete nelatine, lucru esential pentru limbi ca greaca ori bulgara. In prezent, Bulgaria este una dintre tarile cu cel mai mic numar de nume inregistrate in domeniul .eu, respectiv 9.578.

In cazul Romaniei, numarul numelor inregistrate în domeniul .eu a crescut in 2008 cu 40% fata de anul anterior (pentru Romania si Bulgaria inregistrarea numelor in domeniul ".eu" a inceput odata cu aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007). In luna martie din acest an, utilizatorii individuali si companiile din Romania aveau 20.204 nume inregistrate in domeniul ".eu".

Pentru a inregistra un nume in domeniul .eu, utilizatorii de internet trebuie sa fie stabiliti intr-unul dintre cele 27 de state membre ale UE.

In martie 2009, domeniul .eu s-a situat pe locul patru in clasamentul celor mai populare domenii de nivel superior cu coduri de tara, fiind depasit de .de (Germania), .uk (Marea Britanie) si .nl (Tarile de Jos) si pe locul noua in clasamentul celor mai utilizate domenii la nivel mondial.