Google lucreaza intens la proiectul de lansare a propriului sistem de operare pentru PC-uri, Chrome OS, o "extindere fireasca" a browser-ului Chrome. La inceput sistemul de operare open-source va fi prezent pe mini-laptop-uri, iar apoi pe orice tip de PC-uri. Primele PC-uri cu Chrome OS vor iesi pe piata in a doua parte din 2010, a anuntat compania pe blogul ei.

Google spune ca noul sistem de operare va fi extrem de usor de folositsi se adreseaza celor care stau foarte mult timp pe internet. Compania spune ca sistemul de operare are trei calitati: simplitate, viteza si securitate. Google spune ca PC-urile dotate cu acest sistem vor porni extrem de rapid, astfel incat "sa intri pe internet in cateva secunde", mai spune Google.

Compania sustine ca va pune accentul pe securitate, va pune la punct o noua arhitectura in acest sens si promite ca utilizatorii noului sistem nu vor avea probleme cu virusii sau programele malware. Google admite insa ca tinta este extrem de ambitioasa, dat fiind ca toate sistemele de operare din prezent au mult de furca cu virusii.

Google spune ca noul sistem de operare nu e legat de Android si nici nu concureaza cu el. Android a fost gandit pentru minilaptop-uri si smartphone-uri, in timp ce Chrome OS se adreseaza oamenilor care-si petrec pe internet mare parte a timpului si poate fi instalat pe orice fel de PC, de la netbook, pana la cel mai pretentios desktop.

Compania americana spune ca sistemul de operare este o "extensie naturala" a browser-ului Chrome, lansat acum noua luni si folosit in prezent de 30 de milioane de persoane.

Compania va lucra mult cu comunitatea open-source pentru acest proiect, iar primele netbook-uri cu Chrome OS vor iesi pe piata in a doua parte din 2010. Google spune ca internetul este platforma de dezvoltare pentru viitoarele aplicatii din cadrul Chrome OS, dar insista pe faptul ca aceste aplicatii vor functiona si pe alte sisteme de opeare, fie ca e vorba de Windows, mac sau Linux.

Chrome OS va deveni un concurent pentru Microsoft, dar ramane de vazut daca va avea vreo sansa sa ameninte dominatia Windows pe piata. Cert e ca in ultimele luni sefii Google si-au exprimat nemultumirea fata de Microsoft, spunand ca sistemele de operare ale companiei limiteaza dreptul clientilor de a alege. In plus, cei de la Google au mai spus ca sistemele de operare Microsoft sunt vulnerabile la amenintarile informatice si este nevoie de o alternativa buna.