Eric Schmidt, CEO al Google spune ca s-a opus timp de sase ani ideii ca Google sa dezvolte propriul sistem de operare, chiar daca fondatorii companiei erau in favoarea proiectului, noteaza Financial Times. Schmidt considera in trecut ca Google este o companie prea mica pentru un razboi atat de mare, dar dupa ce a vazut browser-ul Chrome a fost convins sa dea unda verde si proiectului unui sistem de operare.

Google a anuntat saptamana aceasta ca va crea propriul sau sistem de operare destinat PC-urilor, Chrome OS, un sistem open-source care va ajunge in a doua jumatate a anului 2010 pe primele minilaptop-uri. Totusi, proiectul a luat nastere relativ greu. "Au vrut sa dam drumul acestui proiect inca de la infiintarea companiei", spune Schmdit, cu referire la fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin. "In acel moment Google era o companie mica. Dupa ce am trait traumatizantele razboaie ale browser-elor web nu am vrut sa repetam experienta", spune Schmidt, care conduce Google din 2001.

Totusi, in ciuda obiectiilor lui Schmidt fondatorii companiei au angajat oameni care lucrasera la dezvoltarea browser-ului Mozilla Firefox si i-au pus sa creeze o versiune a ceea ce urma sa fie browser-ul Google Chrome, care a fost oficial lansat acum noua luni. Schmidt a spus ca acea versiune timpurie a broswer-ului era atat de buna incat l-a facut sa se razgandeasca si sa dea unda verde proiectului sistemului de operare Chrome OS.

Sistemul de operare Chrome OS ar putea deveni un concurent important pentru Microsoft, mai ales ca este gratuit si ar putea sa duca la scaderea preturilor PC-urilor. In plus, daca sistemele de operare ale Microsoft au la baza programe instalate pe computer, cel al Google are la baza programe care se gasesc pe internet.