Intel - cel mai mare producator mondial de procesoare - a facut miercuri apel la Curtea Europeana de Prima Instanta din Luxemburg impotriva amenzii de 1,06 miliarde euro primita in luna mai pentru practici anticoncurentiale, informeaza Reuters. Intel spune ca CE a interpretat gresit unele dovezi si a ignorat altele.

Ancheta Comisiei Europene stabilise ca Intel este vinovata de doua tipuri de practici ilegale. Prima se refera la faptul ca Intel a acordat discounturi ascunse totale sau partiale catre producatorii de computere cu conditia ca acestia sa cumpere toate sau aproape toate cipurile x86, produse de Intel. Ancheta a mai stabilit ca Intel ar fi mituit un mare retailer pentru ca acesta sa vanda numai computere cu cipuri x86 ale Intel.

Amenda de 1,06 miliarde euro reprezeinta 4% din cifra de afaceri a Intel si este cea mai mare amenda data pana in prezent de Comisia Europeana pentru abuz de pozitie dominanta.

Comisia a mai sustinut ca Intel ar fi mituit producatorii de computere pentru a stopa sau intarzia lansarea anumitor computere cu cipuri x86 apartinand concurentei si a limita canalele de vanzare pentru aceste produse.

Intel spunea in mai ca decizia luata nu e conforma cu realitatea iar verdictul este incorect si ignora realitatile unei piete extrem de competitive a microprocesoarelor. Intel a spus ca nu a inclacat legea si acuza CE ca ar fi interpretat gresit anumite dovezi iar pe altele nu le-a luat in seama.