O companie indiana testeaza in provincia Gujarat un sistem prin care cu ajutorul unui terminal wireless instalat pe pompe fermierii indieni vor putea controla sistemele de irigatii de la distanta, scrie PC World. Operatorul Tata Teleservices testeaza sistemul in doua sate si l-ar putea pune in practica daca oamenii se arata receptivi.

In India sunt 14 milioane de pompe de irigatii si 100 de milioane de utilizatori ai telefoanelor mobile la sate. Proiectul Tata Teleservices prevede instalarea de device-uri wireless langa pompele de irigatii, iar fermierii care se inscriu pot forma un anumit cod de pe telefonul mobil, putand sa controleze de la distanta sistemul de irigatie, sa-l monitorizeze, sa-l porneasca sau sa-l opreasca, in functie de nevoie.

Fermierii ar trebui sa plateasca circa 60 de dolari pentru terminalul wireless instalat pe starterul pompei, circa 40 de dolari pentru telefonul mobil plus o taxa lunara. Operatorul spune ca sistemul ar usura munca fermierilor si asteapta rezultatele testelor pilot.

In India exista 110 milioane de utilizatori ai telefoniei mobile la sate, iar operatorii stiu ca teritoriul este promitator, cu conditia sa ofere servicii orientate exact catre nevoile comunitatii, cum ar fi informatii educationale sau utile agriculturii.