Un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor, arata un comunicat al Asociatiei Industriei Muzicale din Romania. Asociatia a considerat ca a fost lezata prin activitatea utilizatorului, apreciind daunele la 2.950 euro, acestea reprezentand contravaloarea a 295 de produse piratate.

Ca urmare a unei plangeri inaintate de UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) la data de 17.12.2007 impotriva unui utilizator de DC++ ales la intamplare care punea la dispozitie in retea materiale protejate de Legea drepturilor de autor, acesta s-a ales cu o amenda administrativa.

La data de 14.10.2008, UPFR a chemat in judecata in proces civil faptuitorul pentru plata daunelor cauzate prin punerea la dispozitie a fisierelor cu muzica prin intermediul unui hub. In urma judecatii, paratul a fost obligat la plata daunelor materiale in cuantum de 10.932,62 lei.

Din totalul de 210,13 GB de informatie pusa la dispozitie, 66,36 GB reprezentau piese muzicale, o parte dintre ele apartinand membrilor UPFR, atat din repertoriul muzical romanesc cat si din cel international, mai arata comunicatul.

Prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2.950 de euro, echivalent in lei cu 10.923.

Alegerea acestui user a fost aleatorie din lista de useri a hubului hub.xboss.ro, a declarat inspectorul pe antipiraterie digitala din UPFR.

Pentru obtinerea dovezilor necesare intr-un proces se pot face perchezitii informatice si domiciliare, prin verificarea listelor si a fisierelor postate pe retea, dar daca este necesar, si a hard-disc-urilor, CD-urilor si calculatoarelor celor care se fac vinovati de punere la dispozitie a materialelor protejate de Legea 8/1996.

Faptuitorul a achitat integral daunele stabilite din dorinta de a evita alte neplaceri pe viitor, sustin cei de la asociatie.

“Este un exemplu care ar trebui luat in seama atunci cand se utilizeaza DC++ pentru postarea fisierelor cu muzica. In prezent sunt initiate multe actiuni si impotriva celor care detin site-uri cu muzica, fara acordul producatorilor titulari, sau care intretin platforme digitale pe care sunt postate fisiere cu muzica pirat. Suntem constienti ca nu putem schimba comportamentul publicului consumator in ceea ce priveste downloadul de muzica, insa consumul de muzica on-line poate fi orientat catre surse legale, astfel incat sa evitam aceste procese. In prezent lucram la un proiect care sa informeze publicul despre legalitatea sursei de muzica on-line”, a declarat avocatul George Cracea, cel care a coordonat acest caz.

AIMR este Asociatia Industriei Muzicale din Romania si reprezinta interesele celor mai mari case de discuri din Romania in cazurile de piraterie pe teritoriul tarii. Aceasta s-a infiintat la inceputul anului 2008, pana atunci a functionat ca departament antipiraterie in cadrul UPFR-ului.