International Business Machines Corp (IBM) vrea sa cumpere compania de servicii tehnologice SPSS pentru circa 1,2 miliarde dolari in numerar, au anuntat marti cele doua companii, potrivit Reuters. Din anul 2000 si pana in prezent, IBM a cumparat peste 100 de companii, platind 20 miliarde dolari, preturile tranzactiilor variind intre 50 milioane dolari si cinci miliarde dolari.

Actionarii SPSS vor primi 50 dolari pe actiune, cu 42% mai mult decat valoarea pretului actiunilor companiei pe bursa Nasdaq, la inchiderea sedintei de luni.

SPSS ofera servicii si softuri de analiza predictiva. Analizele predictive sunt folosite de companii pentru a estima viitoare trenduri si a puncta schimbari in comportamentul consumatorilor, ajutand astfel la controlul costurilor si utilizarea mai eficienta a resurselor.

IBM a spus ca tranzactia va ajuta la extinderea portofoliului propriu de produse software de informatii la cerere si capacitatile de analiza a afacerilor.

Tranzactia este supusa acum aprobarii actionarilor SPSS si a autoritatilor de reglementare, fiind asteptata a fi finalizata in a doua jumatate a acestui an. Din anul 2000 si pana in prezent, IBM a cheltuit 20 miliarde dolari cumparand peste 100 de companii, preturile platite variind de la 50 milioane dolari pana la 5 miliarde dolari.