Romanii intentioneaza sa limiteze durata de viata a echipamentelor electrocasnice din casele lor, iar numarul celor care tin in gospodarii echipamente nefunctionale s-a diminuat usor, arata un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown pentru asociatia Eco Tic. Pe de alta parte, romanii sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse noi.

Din punct de vedere al dotarii gospodariilor cu echipamente electronice, in majoritatea exista: frigider/congelator (99,2%), masina de spalat rufe (97,3%), uscator de par (89,8%), televizor (99,2%), telefon mobil (99%) sau calculator (86,9%). Comparativ cu anul 2008 a crescut semnificativ numarul gospodariilor care detin cuptoare cu microunde (de la 61% la 68,1%), roboti de bucatarie (de la 45,3% la 51,2%) sau aparate electrice de ras (de la 26,6% la 34,2%).

Analizand durata de viata a echipamentelor in gospodarie fata de anul 2008, populatia a renuntat la o parte dintre produsele mai vechi de 5 ani, fenomen constatat pentru majoritatea tipurilor de produse.

De asemenea, se observa o crestere usoara a intentiei de a limita durata de folosire a acestor echipamente. Referindu-ne la motivatiile de achizitionare ale unui produs electronic si luand in considerare produsele cel mai recent achizitionate, cele mai multe produse au fost cumparate pentru a le inlocui pe cele uzate moral.

Ponderea populatiei care detine in gospodarie echipamente nefunctionale este in scadere fata de 2008 (de la 65,8% la 61,4%), iar majoritatea populatiei ar renunta la echipamentele nefunctionale detinute, daca ar fi sprijinita in acest sens, prin programe de inlocuire corelate cu reduceri de pret.

In ceea ce priveste modalitatile de renuntare la produsele electronice uzate, peste o treime dintre persoanele intervievate l-au dat pe cel inlocuit unei alte persoane, iar peste 30% l-au pastrat in gospodarie. Desi comparativ cu anul trecut, procentul persoanelor care le tin in gospodarie a scazut, o mare parte continua sa le stocheze, deoarece nu cunosc foarte bine alternativele.

Cea mai mare parte a populatiei (64,8%) achizitioneaza echipamente electrice si electronice de la magazine de specialitate, iar o treime (32,5%) de la supermarketuri si hypermarketuri. In continuare, nivelul de cunoastere a legislatiei cu privire la gestionarea deseurilor electronice este scazut.

Conform studiului, peste 90% dintre respondenti considera ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este importanta (13,7%) si foarte importanta (80,8%), insa in continuare nu actioneaza in aceasta directie. Ei sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati financiare la achizitia altor produse noi.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion reprezentativ de 1.000 persoane, la nivelul oraselor cu peste 50.000 de locuitori si a urmarit dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice (EEE), obiceiurile de achizitie a noilor EEE, precum si atitudinea pe care o are populatia fata de echipamentele electronice uzate.

Eco Tic este asociatia non-profit a producatorilor si a distribuitorilor de echipamente electrice si electronice infiintata in aprilie 2006, care preia de la membrii sai responsabilitatile legale privind colectarea, reutilizarea, reciclarea si valorificarea DEEE.