Browserul de internet open-source Firefox este asteptat vineri sa depaseasca cifra de un miliard de descarcari ale tuturor versiunilor acestui soft de la lansarea pe piata in 2004, transmite BBC. Datele sugereaza ca Firefox ar detine in prezent o treime din piata browserelor de internet, respectiv 31% la nivel mondial. Browserul Internet Explorer al Microsoft domina inca sectorul cu o cota de piata de circa 60%, in timp ce Chrome, Safari si Opera detin sub 5%.

Microsoft a fost acuzata in luna ianuarie a acestui an de catre Comisia Europeana ca legarea browserului Internet Explorer de sistemul de operare Windows afecteaza competitia intre browserele web, inclusiv Firefox.

Compania a facut recent propunerea ca noul sistem de operare Windows 7 sa permita utilizatorilor posibilitatea de a opta asupra unei liste cu browsere de internet, la instalarea aplicatiei. Autoritatile de la Bruxelles "au salutat" propunerea, dar decizia in acest caz nu a fost pronuntata inca.

Browserul Firefox, dezvoltat de Mozilla Foundation, a castigat tot mai mult teren de la lansarea pe piata in anul 2004. In luna iulie a anului trecut, Guinness World Records a confirmat oficial ca Mozilla a doborat recordul mondial pentru cel mai mare numar de descarcari de soft intr-o singura zi. Recordul a fost doborat in iunie, cand s-au inregistrat 8.002.530 de descarcari pentru browser-ul Firefox 3.0.