Microsoft s-a razgandit si dupa ce in iunie anuntase ca noul sistem de operare Windows 7 care se lanseaza in octombrie va veni fara Internet Explorer in Europa, acum a decis sa il ofere, dar cu posibilitatea ca utilizatorul sa aleaga ce browser va dori apoi sa instaleze. Un ecran de alegere va include o lista cu browserele care au o cota de piata de peste 0,5%, iar utilizatorii vor putea alege ce doresc sa utilizeze.

Schimbarea deciziei a venit tot la insistentele UE care initial acuzase Microsoft ca face abuz de pozitie dominanta si actioneaza impotriva concurentei, impunand browser-ul Explorer. Microsoft a anuntat pe 11 iunie ca nu va mai oferi browser-ul alaturi de sistemul Windows 7 in Europa, insa UE a considerat decizia mult prea radicala, deoarece nu mai da utilizatorilor ncio posibilitate de alegere.

Astfel, s-a ajuns acum la situatia in care Microsoft a revenit asupra deciziei, va oferi Internet Explorer in pachetul Windows 7 dar va exista si un asa zis "ballot screen", un ecran din care utilizatorii vor putea alege ce browsere doresc sa instaleze pentru a le folosi in viitor.

Decizia a fost salutata atat de CE cat si de producatorii de PC-uri. Versiunea in limba romana a Windows 7 se va lansa pe 31 octombrie.