Fiti foarte atenti daca intentionati sa cautati pe Google sau pe Bing nume precum Jessica Biel sau Brad Pitt. Este foarte probabil sa va alegeti cu un virus. Starurile hollywoodiene ocupa pozitii de frunte in topul cautarilor online ale numelor celebre care va pot afecta securitatea calculatorului, potrivit unui raport publicat marti de McAfee si citat de CNN.

Biel este "cea mai periculoasa celebritate in cyberspace", avertizeaza McAfee. Una din cinci cautari pe internet pentru "Jessica Biel" conduce la o pagina, poza, video sau spamuri care pot constitui amenintari pentru securitatea computerelor.

Jessica Biel este urmata in acest top de cantareata Beyonce, de actrita Jennifer Aniston si de jucatorul de fotbal Tom Brady. Jessica Simpson incheie Top 5.

Brad Pitt, care conducea clasamentul anul trecut, a cazut acum pe locul 10.

Studiul McAfee precizeaza ca hackerii studiaza trendurile culturii pop pentru a imprastia virusi si softuri periculoase.

Biel este "foarte, foarte populara in prezent, iar acest lucru inseamna ca ca hackerii stiu cu adevarat unde trebuie sa lucreze. Sunt foarte destepti", explica Shane Keats, cercetator la McAfee.

Marile bulevarde si aleile intunecoase ale internetului

Riscurile asociate de aceste cautari merg pe o scala de la pagube "suparatoare pana la efecte devastatoare", adauga el. Dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa ne fie teama sa mai folosim internetul.

"Nu exista riscuri daca ramai pe 'strazile bine iluminate' ale Internetului. Dar, imediat ce parasesti marile bulevarde, nu mai ai harta si poti sa te ratacesti pe o alee intunecoasa", spune Keats.

Aceste "alei intunecoase" sunt reprezentate de pozele false sau infectate care, odata descarcate, pot afecta grav un calculator.

Compania se declara surprinsa de faptul ca presedintele american Barack Obama si prima doamna Michelle ocupa locuri relativ modeste in acest top - 34 si, respectiv, 39.

Doar doi barbati - Brady si Pitt - figureaza in Top 10.