Hong Kong si-a adjudecat un titlu pe care putini ar fi invidiosi: este capitala mondiala a spam-ului, un flagel care costa fosta colonie britanica milioane de dolari, anual, spun expertii. Spam-urile cresc fara niciun control si se estimeaza ca 4.000 de calculatoare numite "zombie" sunt controlate de hackeri, scrie AFP.

Aceste "arme" le servesc hackerilor la lansarea unor atacuri, la trimiterea de spam-uri in masa - este vorba despre e-mailurile nesolicitate, care ating subiecte de la reclame pentru bijuterii si pana la medicamente "folositoare" in cazul impotentei.

Potrivit raportului pe 2008 al societatii MessageLabs, 81,3% dintre e-mailurile trimise in Hong Kong anul trecut au fost spamuri, un record mondial. Iar lucrurile nu s-au linistit nici anul acesta. Statisticile arata ca in lunga august s-a inregistrat o adevarat explozie a spam-urilor - 93,4%.

"Numai in Hong Kong se intalneste o astfel de situatie. Locul, istoria si caracteristicile sale ii confera un caracter unic in lume", a explicat Dan Bleaken, analist la MessageLabs. Potrivit acestuia, orasul a fost transformat intr-o tinta din cauza dezvoltarii acestuia. "Potrivit unor date, activitatile legate de spam au costat Hong Kong aproximativ 770 de milioane de dolari americani in 2001", a declarat acesta.

Pierderile financiare sunt cauzate de infectarea cu virusi a calculatoarelor folosite de companii si institutii. Atacurile antreneaza o pierdere a productivitatii din cauza incetinirii timpului de lucru - calculatoarele afectate trebuie "reparate" sau uneori chiar inlocuite. In restul Chinei, doar 7% dintre e-mailurile primite sunt spam-uri.

Romania - pe locul al 3-lea in topul surselor de spam-uri

Si daca Hong Kong-ul este tinta predilecta a spam-urilor, Romania se afla in topul surselor de mesaje de tip spam. Mai exact, un studiu realizat de producatorul de solutii informatice de securitate Panda si publicat in mai anul acesta a aratat ca tara noastra ocupa, la sfarsitul primului trimestru, locul trei intr-un clasament al surselor de spam, cu o cota de 5,8%, dupa SUA, cu 11,61%, si Brazilia, cu 11,5%.