Google va lansa in prima parte din 2010 un magazin online care va porni cu jumatate de milion de carti in format electronic ce vor putea fi citite pe PC, smartphone sau e-reader, a spus un reprezentant al companiei la targul de carte de la Frankfurt. Google va imparti veniturile cu editurile si cu retailerii si spune ca numarul titlurilor aflate la vanzare va tot creste, noteaza Reuters.

Tom Turvey, director pentru parteneriate strategice la Google, spune ca magazinul online va porni cu circa 400.000 - 600.000 de carti electronice care vor putea fi cumparata fie direct de la Google fie prin site-uri precum Amazon.com sau Barnesandnoble.com.

Spre deosebire de cartile pe care Amazon le vinde pentru e-reader-ul Kindle, cartile pe care Google la va comercializa vor putea fi citite pe orice aparat care detine un browser, fie ca e desktop, laptop, smartphone sau e-reader (anumite modele).

Google spune ca aceste carti electronice vor putea fi citite si offline, fiind suficient ca cel care cumpara sa se fi conectat prima data, in momentul cumpararii volumului.

Serviciul se va numi Google Editions, compania va scoate bani din vanzarea volumelor dar va imparti veniturile si cu retailerii parteneri daca cititorii au cumparat carti gazduite de Google prin intermediul unui retailer.

In SUA cartile electronice sunt foarte populare in special datorita aparitiei e-reader-elor (dispozitive de mici dimensiuni cu care pot fi citite). Cel mai cunoscut este Amazon Kindle, pentru care exista o librarie electronica ce contine 330.000 de titluri la vanzare.

Si Sony are o gama de e-readere cunoscute, iar libraria online contine 100.000 de titluri contra-cost si mult mai multe gratuite.