Joi se lanseaza in Romania varianta in engleza a noului sistem de operare Windows 7, iar noua zile mai tarziu va fi disponibila in magazine si versiunea in limba romana. Vista s-a lansat acum aproape trei ani si a fost criticat de multi, dar Microsoft spune ca Windows 7 e cu totul altceva, mai simplu, mai sigur si mai eficient. Despre ce aduce nou Windows 7 si despre cum ar putea ajuta companiile, cititi in interviul realizat cu seful diviziei Windows la Microsoft Romania, Tudor Galos. Vista a primit multe critici, iar Microsoft isi pune mari sperante in Windows 7. Ramane de vazut cum il vor primi utilizatorii, deocamdata e mult prea devreme pentru concluzii.

Raport intre varianta engleza si cea romana

Versiunea in engleza se lanseaza prima, iar apoi vine si cea in romana. Ce vor prefera clientii? "Daca ne uitam la cele de OEM putem spune ca la Vista proportia romana - engleza a fost 50:50, dar la versiunile de organizatie lucrurile stau altfel, spre exemplu la versiunea Enterprise au dreptul sa foloseasca orice limba disponibila (...) Ne asteptam ca si la Windows 7 sa se intample acelasi lucru", spune Galos.

Fara tinte de vanzari, insa e de asteptat un impact mai mare decat in cazul Vista

Partenerii se asteapta la un impact deosebit asupra vanzarilor si spera sa le impulsioneze si vanzarile de calculatoare si estimeaza o cerere foarte mare mai ales la inceput, spune seful diviziei Windows. "E de asteptat in orice caz un impact mult mai mare decat la lansarea Vista si asta si fiindca a mai scazut pirateria software in tara si tot mai multa lume e dispusa sa plateasca pentru licenta", adauga el.

Sistemele de operare se succed tot mai rapid, piata o cere

"Am fost intrebati de ce lansam atat de repede Windows 7, dupa Vista si noi spunem ca e nevoie de un sistem de operare care sa exploateze mai repede noile cerinte de pe piata. Noul Windows poate ajuta companiile sa-si micsoreze costurile de operare ale PC-urilor si asa ca exemplu una sau doua persoane din departamentul de IT pot fi relocate de la managementul desktop-urilor la gestionarea unor proiecte importante. In loc sa stea sa butoneze la fiecare desktop si sa monitorizeze update-uri, acesti oameni isi pot folosi timpul mai eficient", spune reprezentantul Microsoft Romania.

In prezent sunt companii romanesti care testeaza Windows 7 inca din august si sistemul e folosit si in unele din structurile guvernamentale.

Companiile par interesate de noul Windows

"Vista a fost adoptat destul de bine de companiile din Romania si a fost o mare inovatie mai ales in ceea ce priveste securitatea, exista organizatii guvernamentale care au investit in Windows Vista, sa nu uitam ca pe 100.000 de PC-uri ale Ministerului Educatiei e instalat Vista, pe calculatoare din laboratoare de scoli".

Galos spune ca sunt multe companii dispuse sa investeasca in Windows 7 pentru ca isi vor recupera banii platiti pe licenta din economiile pe care le vor face cu noul sistem.

Cu ce e mai bun Windows 7

Primul lucru ar fi ca este mult mai simplu, chiar si utilizatorii care nu se pricep pot sa-l foloseasca usor, e mai intuitiv, mai usor de lucrat cu ferestrele. Un al doilea avantaj e faptul ca e sigur, iar al treilea avantaj tine de posibilitatea de a reduce costurile pentru ca utilizatorul poate economisi timp pe care-l pierdea utilizand sisteme de operare mai putin performante, mai spune Tudor Galos

Migrarea de la XP la Windows 7

Windows 7 permite upgrade de la Windows Vista si Windows XP, tehnic insa o instalare de Windows 7 trebuie facuta separat de o instalare de XP. Migrarea de la XP nu mai este posibila cu pastrarea tuturor setarilor si aplicatiilor. (...) Windows 7 nu poate prelua toate setarile vechi de la XP si de aceea, de la XP, la W7 facem o migrare completa, adica o reinstalare noua, spune seful diviziei Windows in Romania.

Primele diferente vizuale observabile

In primul rand task-bar-ul e mai mare, in al doilea rand previzualizarea se poate face pe mai multe ferestre deodata, in al treilea rand cand ducem o ferestra cu mouse-ul in stanga ea se va repozitiona pe jumatatea din stanga a ecranului si astfel putem lucra in paralel cu doua aplicatii.

O alta noutate tine de faptul ca in taskbar daca duci mouse-ul pe o anumita aplicatie doar acea fereastra se va vedea, iar restul devin transparente, asta in cazul in care avem multe ferestre deschise, iar daca scuturam fereastra cu mouse-ul, toate celelate ferestre vor disparea.

Informatii suplimentare

Windows 7 vine in Romania pe trei canale: preinstalat pe calculatoare noi, pachete retail si prin licentiere prin contracte de volum. Editiile care vin preinstalate pe calculatoare noi sunt Windows 7 Starter (doar pe netbook-uri), Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional si Windows 7 Ultimate. Editiile care vin in pachete retail sunt Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, si Windows 7 Ultimate.

Asteptari mari

Windows Vista s-a lansat la inceput de 2007, la sase ani dupa lansarea XP. Rata de adoptie in randul companiilor la nivel global a fost relativ redusa pentru Vista, iar multi au criticat sistemul pentru ca nu e compatibil cu multe aplicatii si merge mai rau pe calculatoare cu resurse limitate. Microsoft spune ca noul sistem va face uitate problemele de la Vista, insa ramane de vazut daca oamenii care-l vor folosi zi de zi vor fi multumiti. Microsoft spera ca si companiile vor reactiona mai bine decat in cazul Vista, dar criza economica si scaderea vanzarilor de calculatoare sunt obstacole importante. Concluzii pertinente vor putea fi trase abia peste cateva luni.