N-am mai scris pe blog despre legea franceza a celor 3 lovituri, dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala franceza.

Pe scurt: Legea a intrat in vigoare fara articolele declarate neconstitutionale. Dar Guvernul francez a propus si o noua versiune de lege (poreclita HADOPI 2) care a trecut de cele 2 camere ale Parlamentului francez, dar si de Consiliul Constitutional francez ce a decis ca noua varianta ar fi ok cu legea fundamentala franceza. Dupa ce si Sarkozy a promulgat legea, va intra in vigoare in curind.

Ce se schimba? Nu mare lucru pentru primele 2 masuri ce ramin identice, fiind deja cunoscute si stabilite de prima lege adoptata: email de amenintare urmat de scrisoare recomandata de amenintare.

Modifica insa urmatoarea miscare - cum Curtea franceza a decis ca nu se poate ca o autoritate (numita HADOPI) sa ia decizia asta, ci trebuie sa fie o instanta - noua lege stabileste o procedura accelerata (doar scrisa - una similara se folosea pentru procesele verbale legate de depasirea vitezei sau parcarii ilegale), fara audierea acuzarii sau apararii prin care, pe baza probelor depuse la dosar se poate taia conexiunea la Internet. Hadopi trebuie sa aplice sanctiunea, iar judecatorul poate aplica si o amenda suplimentara. Abonatul va continua sa trebuiasca sa plateasca abonamentul in perioada in care nu mai are acces la Internet.

Se estimeaza 50.000 de actiuni de acest tip pe an (deci cam 200 pe zi !!) si 26 de magistrati care se vor ocupa in toata Franta de astfel de cazuri.

Partea si mai proasta e ca istoria frantujilor se poate repeta si in alte parti din Europa. Amendamentul 138 - ce se dorea a fi inclus in Pachetul Telecom pentru a se asigura ca asemenea aberatii nu se pot intampla in Europa - se pare ca va fi serios diluat in negocierea dintre Consiliu si Parlamentul European, in ciuda problemelor majore ridicate de mai multe organizatii.

Citeste mai mult si comenteaza pe Drept&Internet.