Rata de adoptie a noului sistem de operare Windows 7 al Microsoft este in Romania si alte tari din Est net superioara statelor mari din Occident, arata un studiu facut de NetApplications si redat de eWeek. Windows 7 s-a lansat pe 22 octombrie, iar reprezentantii Microsoft Romania spun ca feedback-ul a fost mult peste asteptari. Interesant e ca Windows 7 contine si Internet Explorer 8, fiindca CE nu a trimis oficial actele prin care cere introducerea unui "ecran de alegere" pentru ca utilizatori sa decida ce browser vor sa instaleze.

Studiul NetApplications a fost prezentat pe 22 octombrie si se refera la cota de piata a Windows 7 inaintea lansarii oficiale, cota construita analizand numarul versiunilor de test (release candidate) instalate, raportat la numarul total de computere. Conform datelor NetApplications cota de piata la nivel mondial e de 2%, iar in Europa cele mai mari rate de adoptie a noului sistem sunt in Slovenia si Lituania, peste 6%. Alte patru tari au o rata de peste 5,6%: Estonia, Belarus, Romania si Letonia, in timp ce Germania are o rata de numai 2,4%.

Tudor Galos, seful diviziei Windows la Microsoft Romania explica procentele mult mai bune ale Estului prin faptul ca aceasta regiune este "foarte orientata tehnologic". Versiunea in engleza a Windows 7 a fost lansata pe 22 octombrie, iar cea in romana se va vinde din 31 octombrie. Variantele test (release candidate) sunt disponibile de peste patru luni pentru descarcare gratuita.

Microsoft spune ca feedback-ul de dupa lansarea oficiala a fost extrem de pozitiv, iar criticile putine " Crticile au fost legate de niste componente punctuale, dar fara diagnostic care sa arate de ce au aparut (...) Sunt intr-adevar multe discutii in legatura cu integrarea anumitor aplicatii mai vechi, dar majoritatea suporta Windows 7, deci nu prea au de unde sa apara probleme", spune seful diviziei Windows.

Interesant e ca Windows 7 vine la pachet doar cu Internet Explorer 8, deoarece Comisia Europeana nu a trimis inca oficial hartiile prin care cere instalarea acelui "ecran de alegere" (ballot screen) din care utilizatorul poate alege ce browsere doreste sa instaleze. Cei de la Microsoft spun ca in momentul cand cererea oficiala va sosi exista mijloacele tehnice pentru schimbare.

CE a cerut Microsoft sa nu mai "lege" Internet Explorer de Windows pentru a oferi clientilor dreptul de a alege ce browser doresc sa foloseasca. Microsoft a fost de acord si ramane ca masura sa fie pusa in practica, iar in momentul instalarii sistemului, utilizatorul sa poata alege cu ce va "naviga" pe web.

eWeek citeaza un studiu IDC care estimeaza ca pana la finalul anului viitor se vor fi vandut 177 milioane de licente Windows 7 pe plan mondial, dintre care 50 de milioane in Europa.