IIn circa doi ani e posibil sa nu mai existe adrese IP disponibile, daca furnizorii de internet si companiile nu vor investi pentru a migra pe cale larga la o noua versiune de IP-uri (Internet Protocol) ce va permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese, scrie The Telegraph. Protocolul utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca pentru a trece pe scara larga la noul protocol.

Practic este vorba de necesitatea trecerii de la protocolul utilizat in prezent, IPv4, la un nou protocol, IPv6. IP este protocolul de retea si se refera la cum sunt transmise pachetele de date in Internet de la adresa A la adresa B.

In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si este posibil ca pana la sfarsitul anului viitor sa nu mai fie libere decat cateva mii de locuri prin protocolul IPv4.

Un studiu al Comisiei Europene realizat in randul a 610 organizatii guvernamentale din educatie si din industrie cu sediul in Europa, Asia si Orientul Mijlociu a aratat ca doar 17% dintre ele au trecut la IPv6. CE spune ca e important ca tot mai multe organizatii sa migreze catre noul protocol, fiindca altfel nu vor mai putea fi create noi adrese web dupa 2011.

Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoluri. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.

The Telegraph citeaza unul din realizatorii studiului Comisiei care explica de ce rata de adoptie pentru noul protocol este atat de scazuta. Totul tine de faptul ca furnizorii de internet au ca principal scop profitul si nu vad ca urgenta necesitatea trecerii la noul protocol. Migrarea ar trebui sa fie facuta relativ rapid, insa furnizorii de internet vor trebui sa inlocuiasca treptat si routerele broadband din casele clientilor.

IPv6 a fost standardizat inca de acum 10 ani, dar adoptarea sa in piata este inca scazuta. Totusi, daca IPv4 utilizeaza adrese de 32 biti, ceea ce limiteaza numarul de adrese posibile la 4,3 miliarde, IPv6 utilizeaza adrese in 128 biti, facand ca numarul de adrese posibile sa fie inimaginabil de mare (doi la puterea 128).