Cei care descarca ilegal piese cheltuiesc aproximativ 85 de euro pe single-uri si albume, cu 36 de euro mai mult decat cei care fac rost de muzica pe cai legale, informeaza un studiu citat de dailymail.co.uk. La studiu au participat 1008 persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani.

Doua treimi dintre cei chestionati au afirmat ca scaderea preturilor pentru mp3-uri ii incurajeaza sa nu mai acceseze ilegal muzica. Aducand preturile la 45p/piesa, fata de preturi cuprinse intre 59p si 99p pentru cantecele oferite prin iTunes, providerii se pot astepta la o dublare a vanzarilor.

80% dintre cei care downloadeaza ilegal spun ca aceasta masura ii face sa cumpere mai multa muzica, in timp ce 42% dintre cei chestionati s-au aratat incantati de posibilitatea de a asculta parti dintr-o piesa inainte de a o cumpara.

Conform datelor furnizate de British Phonographic Industry, in Marea Britanie exista aproximativ sapte milioane de useri care downloadeaza ilegal fisiere in fiecare an, aducand industriei pierderi de peste 200 milioane de euro.

In aceasta perioada, Guvernul Marii Britanii incearca sa puna la punct o lege prin care userii ar fi deconectati de la Internet dupa trei descarcari ilegale. Parerile artistilor sunt impartite fata de "legea celor trei lovituri": in vreme ce Lily Allen si James Blunt au anuntat ca sprijina aceasta idee, Shakira sustine ca sharingul ilegal este o modalitate de a te apropia de fani.

Conform guardian.co.uk, internautii vor fi monitorizati pe o perioada de un an si vor primi doua avertizari. Daca filesharing-ul ilegal nu scade sub 70% pana in aprilie 2011, atunci deconectarile de la internet vor fi initiate incepand cu luna august a aceluiasi an.