90% dintre gospodariile din Suedia vor avea acces la o conexiune la internet ce va permite viteze de transfer de minim 100 megabiti pe secunda (100 Mbps) pana in 2020, au anuntat miercuri autoritatile suedeze, potrivit The Telegraph. Anuntul Suediei vine la cateva saptamani dupa ce Finlanda a hotarat ca de la 1 iulie 2010, accesul la o conexiune la internet la viteza de minim 1 Mbps va fi un drept legal al cetatenilor sai. In Romania, autoritatile promit acces la internet cu viteza minima de transfer de 1 Mbps pentru toti romanii pana in 2015.

Potrivit ministrului infrastructurii din Suedia, Asa Torstensson, pana in 2020, 90% din gospodariile suedeze vor avea acces la internet broadband la viteze de transfer de minim 100 Mbps, cel putin 40% dintre gospodariile din Suedia urmand sa poata avea acces la aceste servicii pana in 2015.

Finlanda, acces la internet broadband la viteze de minim 100 Mbps pana in 2015

Anuntul Suediei vine la cateva saptamani dupa ce Finlanda a declarat accesul broadband la internet un drept legal al cetatenilor sai. Autoritatile finlandeze s-au angajat sa asigure posibilitatea accesului la internet broadband la viteze de minim 1 Mbps, in toata tara incepand cu iulie 2010. Anterior, autoritatile finlandeze si-au luat angajamentul asigurarii accesului intregii populatii la internet broadband de minim 100 Mbps incepand cu 2015.

Marea Britanie promite acces la internet de cel putin 2 Mbps pana in 2012

Anuntul facut de cele doua tari scandinave contrasteaza cu planurile autoritatilor din Marea Britanie, referitor la accesibilitatea internetului broadband in toata tara. Astfel, strategia anuntata de autoritatile britanice la inceputul acestui an prevede acces broadband in toate gospodariile din tara, la viteze de transfer de minim 2 Mbps pana in 2012.

In Romania, autoritatile promit internet broadband in toata tara pana in 2015

In Romania, strategia nationala de broadband, aprobata in luna aprilie de Guvern, prevede posibilitatea accesului la internet broadband la viteze de transfer de minim 1 Mbps in toata tara pana in 2015. Strategia mai prevede cresterea ratei de penetrare, la nivelul gospodariilor, a conexiunilor in banda larga pana la 40% in 2010 si de 80% in 2015.

La sfarsitul anului trecut, in Romania existau 2,51 milioane de conexiuni de acces la internet broadband fix, corespunzator unei rate de penetrare la nivelul populatiei de circa 11,7% sub media UE (22,9%). Datele preliminare ale ANCOM arata ca in prima jumatate din acest an, in Romania existau 2,6 milioane de conexiuni de acces la internet broadband fix, iar rata de penetrare la suta de locuitori a fost de 12,3%, in crestere cu 1,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.