Browser-ul Mozilla Firefox, cel mai important concurent al Microsoft Internet Explorer implineste, luni, cinci ani din momentul lansarii versiunii 1.0 si a ajuns sa aiba o cota de piata care variaza, in functie de compania de cercetare care face masuratoarea, intre 24% si 32%. Seful Mozilla Europa spune ca cea mai noua versiune, 3.6 va fi lansata in decembrie, iar de acum update-urile vor fi mai dese, cam unul la sase luni, scrie The Telegraph. Datele companiei de cercetare StatCounter arata ca in Romania, Explorer are 45% din piata, iar Firefox 43%.

Presedintele Mozilla Europe, Tristan Nitot, spune ca versiunea 3.6 a browser-ului va iesi din beta in decembrie. El spune ca Mozilla vrea ca Firefox sa primeasca update-uri mai des, cam o data la sase luni, astfel ca utilizatorii vor vedea tot mai putine schimbari de la un update la altul, dar macar vor stii ca totul se actualizeaza la un interval clar.

Se implinesc cinci ani de cand Mozilla a lansat Firefox 1.0, pe 9 noiembrie 2004. O echipa de 12 dezvoltatori a lucrat atunci pentru a lansa un concurent la Internet Explorer, iar de atunci au mai fost lansate alte cinci versiuni, cea mai noua fiind 3.5.

Tristan Nitot spune ca echipa care a dezvoltat Firefox a fost motivata si de faptul ca Microsoft a desfiintat echipa de dezvoltare a Internet Explorer, fiindca nu exista concurenta pe piata. "Intreaga lume construia site-uri pentru un browser care incetase sa se mai dezvolte. Acest lucru ne-a suparat si ne-a determinat sa incepem lucrul la Firefox 1.0", spune seful Mozilla Europe.

Cotele de piata ale browser-elor difera in functie de organizatia care furnizeaza datele. Spre exemplu, Net Applications sustine ca Firefox are doar 24% din piata, iar Explorer 64%, in timp ce al treilea clasat este Safari al Apple.

Cu alte cifre vin irlandezii de la StatCounter care dau o cota de 32% pentru Firefox pe plan mondial si de 57% pentru Explorer. In Europa datele arata o cota de 47% pentru Internet Explorer si 40% pentru Firefox. Datele companiei privind Romania indica o cota de 44,7% pentru Explorer, 42,7% pentru Firefox si 6,8% pentru Opera.