Romania se afla in luna iulie a acestui an pe penultimul loc in UE in privinta gradului de penetrare a serviciilor de internet broadband fix la suta de locuitori, cu 12,3%, depasind doar Bulgaria, arata un raport dat publicitatii miercuri de Comisia Europeana. Pe de alta parte, cele doua tari sunt fruntase la rapiditatea oferita de majoritatea conexiunilor broadband. Bulgaria este pe primul loc, iar Romania pe locul patru in UE, cu 54,8% si respectiv 45% din totalul conexiunilor avand viteze de descarcare a datelor de cel putin 10 Mbps.

Cu peste 11 milioane de noi linii fixe instalate intr-un an, utilizarea internetului de banda larga continua sa ia amploare in Europa, in luna iulie din acest an 24% din populatia Uniunii Europene dispunand de un abonament la o linie de acces la internet de banda larga, fata de 21,6% in iulie 2008, arata raportul Comisiei Europene.

Romania continua sa se afla sub media europeana in ceea ce priveste gradul de penetrare a serviciilor de internet broadband fix la suta de locuitori, cu numai 12,3% in luna iulie din acest an. tara noastra depaseste doar Bulgaria, care la aceeasi data avea un grad de penetrare a acestor servicii de 11,9%.

45% din conexiunile de internet broadband fix din Romania asigura viteze de descarcare de cel putin 10 Mbps

Pe de alta parte, Bulgaria si Romania sunt fruntase in UE in privinta vitezei de descarcare a datelor oferite de majoritatea conexiunilor de broadband fix. In iulie 2009, in Bulgaria existau peste 905.000 de conexiuni de acces la internet broadband fix, din care peste 496.000 linii (54,8%) asigurau viteze de descarcare de cel putin 10 Megabiti pe secunda (Mbps).

In Romania, la aceeasi data existau peste 2,6 milioane de conexiuni de acces la internet broadband fix, datele estimative indicand ca 45% dintre acestea ofereau viteze de descarcare de cel putin 10 Mbps.

Din datele disponibile analizate de Comisia Europeana reiese ca Bulgaria si Romania se afla pe primul si respectiv locul patru in UE in ceea ce priveste numarul mare de conexiuni de broadband fix, raportat la totalul conexiunilor, cu viteze de descarcare de cel putin 10 Mbps.

Portugalia se afla pe locul doi in UE, cu 47,2% din totalul conexiunilor avand viteze de descarcare de cel putin 10 Mbps, iar Belgia se afla pe locul trei cu un procent de 45,1%.

Conform raportului, 80% din liniile de banda larga din Uniunea Europeana aveau in iulie 2009 o viteza de descarcare de 2 megabiti pe secunda (Mbps) sau mai mare (permitand utilizarea Web 2.0 si a video streaming-ului) in crestere cu 5% fata de anul trecut.