Google a prezentat joi primul sau sistem de operare, Chrome OS, care va fi prezent pana la sarbatorile de iarna din 2010 pe mini-laptop-uri, iar mai tarziu va aparea si pe computere mai pretentioase. Sistemul are la baza browser-ul Chrome, iar Google spune ca principalele calitati sunt siguranta, simplitatea si rapiditatea. Compania sustine ca PC-urile cu Chrome intra pe internet in doar cateva secunde dupa ce sunt pornite, iar toate aplicatiile sunt pe internet, nu instalate pe computer.

Google a pus sistemul la dispozitia dezvoltatorilor pentru ca acestia sa creeze aplicatii multiple. Google spune ca sistemul este minimalist, gandit sa economiseasca resurse si sa fie extrem de usor de utilizat. Principala calitate, spune compania, este ca sistemul ce are la baza un nucleu Linux, va permite utilizatorului sa intre pe internet in doar cateva secunde dupa ce a deschis calculatorul si nu in peste 45 de secunde, precum la concurenta. Compania spune ca sistemul sau de operare va sari peste majoritatea proceselor inutile prin care trec alte sisteme cand booteaza, astfel incat totul sa se desfasoare mai repede.

"Intreaga experienta are loc in browser si nu exista aplicatii conventionale de desktop. Asta inseamna ca utilizatorii nu vor avea de-a face cu instalarea, gestionarea si actualizarea aplicatiilor", spune Google pe blogul sau oficial.

Primele netbook-uri cu sistemul de operare open-source al Google vor iesi pe piata peste un an, iar compania spune ca marea diferenta sta in faptul ca toate aplicatiile sunt pe internet, "in the cloud", astfel ca utilizatorul nu va trebui sa piarda timp instaland nimic. In plus, daca utilizatorului ii este furat sau isi pierde netbook-ul, isi va putea accesa datele de pe un altul, fara probleme. Prezentarea a fost facuta de Google pe un netbook Asus Eee.

Sundar Pichal, vicepresedinte pe dezvoltarea produsului Chrome OS a declarat ca un PC cu acest sistem ar trebui sa porneasca in mai putin de sapte secunde: "Cand apesi la computer butonul de pornire vrei sa fie exact ca la un televizor. Il deschizi si imediat iti doresti sa fi pe internet pentru a folosi aplicatiile preferate".

Sefii Google nu au facut declaratii "razboinice" la adresa Microsoft si nici nu au promis cote ametitoare de piata. Au spus ca la baza crearii Chrome OS a stat "obsesia" pentru viteza a companiei si dorinta ca utilizatorii sa aiba cat mai repede acces la internet si totul sa fie mai simplu. In plus, sistemul are la baza browser-ul Chrome OS lansat in septembrie 2008, aplicatie despre care Google pretinde ca e utilizata de 40 de milioane de oameni.