Enciclopedia gratuita Wikipedia pierde contributori intr-un ritm alarmant de mare, arata un studiu efectuat la Madrid si citat de ziarele britanice The Times si The Telegraph. In primele trei luni ale anului Wikipedia a pierdut de zece ori mai multi editori voluntari fata de perioada similara a anului trecut, iar tendinta e un semn ca enciclopedia ar putea avea de suferit la partea de calitate a continutului.

Studiul condus de Felipe Ortega, membru al unui grup de cercetare din Universidad Rey Juan Carlos din Madrid spune ca tot mai multi editori voluntari renunta la contributiile la Wikipedia, iar numarul acestora creste enorm, lucru care va dauna calitatii continutului Wikipedia.

Studiul a analizat istoria a trei milioane de contributori la un total de zece versiuni lingvistice ale Wikipedia, iar concluzia a fost ca daca in primele trei luni ale anului trecut 4.900 de editori au renuntat, in primul trimestru al acestui an au renuntat 48.000.

Recent, s-au facut schimbari prin introducerea unui comitet special de editori profesionisti care sa dea unda verde schimbarilor din articolele legate de persoane in viata. Modificarea, prin care Wikipedia spera sa preintampine aparitia de erori jenante, a suparat multi editori voluntari care spun ca modificarile in Wikipedia se vor face mai greu iar proiectul nu mai e unul la care "oricine" poate contribui.

Autorii studiului din Madrid mai sustin ca a mai disparut si spiritul de pionierat si entuziasmul de la inceputul proiectului, dar trebuie remarcat ca Wikipedia ramane foarte populara, fiind pe locul cinci in topul celor mai accesate site-uri la nivel mondial.

Wikipedia e un proiect demarat in 2001 si sustinut de Wikimedia Foundation.