Domeniul de internet „.eu", disponibil pentru inregistrarea site-urilor web in toate limbile Uniunii Europene

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2009, 14:43 Economie | IT

Domeniul de internet ".eu" a devenit disponibil pentru inregistrarea de site-uri web care utilizeaza caractere din toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca cei care inregistreaza site-uri pot folosi, de exemplu, nume cu caractere grecesti sau chirilice precum www. διαδίκτυο.eu sau www.роуминг.eu, a anuntat joi Comisia Europeana.

„Numele de domeniu internationalizate din cadrul domeniului european de prim-nivel «.eu» reprezinta un mare pas inainte catre un internet cu adevarat mondial si totodata local. Multi utilizatori ai internetului vor proveni din tari in care majoritatea limbilor nu se bazeaza pe alfabetul latin cu caractere de la «a» la «z» si este firesc ca ei sa doreasca sa foloseasca propriul alfabet ”, a declarat comisarul UE pentru Societatea Informationala, Viviane Reding.

Numele de domeniu internationalizate (NDI) sunt nume de domeniu de internet care contin si alte caractere pe langa cele 26 de caractere de la „a” la „z” ale alfabetului latin, cifrele de la „0” la „9” si semnul „-”. Pana astazi, cei care inregistrau nume in domeniul „.eu” puteau utiliza doar acest set limitat de caractere. Acum insa, pot fi inregistrate o serie intreaga de caractere diferite folosite in limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Domeniul „.eu” permite acum inregistrarea de nume care contin caractere de tipul „à”, „ą”, „ä”, „ψ” sau „д”. Se vor putea astfel inregistra nume de domeniu in alfabete nelatine, lucru esential pentru limbi ca greaca si bulgara. De asemenea, vorbitorii de limba spaniola si basca pot inregistra nume care sa contina caracterul „ñ”, iar vorbitorii de franceza, portugheza si catalana pot utiliza caracterul „ç”.

De joi, numele de domeniu internationalizate vor fi autorizate in cadrul domeniului de prim-nivel „.eu”. De exemplu, „.eu” reprezinta domeniul de prim-nivel din „europa.eu”, iar „europa” este numele inregistrat in cadrul acestui domeniu de prim-nivel.

Comisia Europeana a mai anuntat ca intentioneaza si introducerea cat mai rapida a variantelor de nume de domeniu internationalizate ale numelui domeniul de prim-nivel „.eu” (adica „.eu” in caractere grecesti sau chirilice), Rod Beckstrom, directorul ICANN ( Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ), fiind informat despre aceasta de catre comisarul Reding luna trecuta.

Dupa ce ICANN aproba numele de domeniu internationale de prim-nivel pentru „.eu”, utilizatorii europeni vor putea inregistra o adresa de web in intregime in propriul alfabet (de exemplu, atat „europa”, cat si „.eu”).

Domeniul „.eu” reprezinta domeniul european de prim-nivel creat de UE, dar administrat de organizatia particulara nonprofit EURid . Acest consortiu care reuneste registrele belgian, ceh, italian, suedez si sloven a inceput administrarea domeniului „.eu” in 2005. In prezent, exista peste trei milioane de nume in domeniul „.eu”


Citeste mai multe despre   
[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

777 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version