Federal Trade Commission (FTC) a dat in judecata miercuri Intel, acuzand gigantul american ca mai bine de un deceniu s-a folosit de pozitia sa dominanta in piata microprocesoarelor pentru a sugruma competitia si a-si intari pozitia de monopol, informeaza Wall Street Journal. Intel este acuzata de acorduri exclusive si restrictive incheiate cu marii producatori de PC-uri, printre care Dell, Hewlett-Packard si IBM, prin care acestia au fost constransi sa nu vanda computere care nu contineau procesoare Intel.

Procesul deschis astazi vine la o luna dupa ce statul New York a actionat in instanta Intel, aducandu-i acuze similare, respectiv amenintarea marilor producatori de PC-uri si mituirea acestora cu miliarde de dolari pentru a nu folosi procesoarele companiilor rivale.

Intel: FTC a deschis un caz fara investigare amanuntita, iar procesul va costa contribuabilii zeci de milioane de dolari

In replica, Intel a precizat intr-un comunicat ca a actionat corect si legal, in interesul consumatorilor si ca actiunea deschisa in instanta se bazeaza in mare parte pe reclamatii pe care FTC le-a adaugat in ultima clipa si pe care nu le-a investigat.

"Acest dosar ar fi putut si ar fi trebuit solutionat printr-o intelegere. Discutiile pe tema unei intelegeri au inaintat foarte mult, dar s-au blocat in momentul in care FTC a insistat asupra unor solutii fara precedent (...) care ar fi pus Intel in imposibilitatea de a-si desfasura afacerile.

Graba FTC de a deschide acest caz ii va costa pe contribuabili zeci de milioane de dolari pentru a solutiona in instanta chestiuni pe care FTC nu le-a cercetat amanuntit", a declarat vicepresedintele Intel, Doug Melamed.

Tot luna trecuta, Intel a anuntat ca va plati 1,25 miliarde dolari rivalului AMD, cele doua companii urmand sa incheie toate disputele in justitie, dupa ce AMD a acuzat de ani buni Intel ca submineaza concurenta.

Intre timp, Intel a facut recurs la decizia Comisiei Europene care a decis sa amendeze producatorul american cu 1,06 miliarde euro pentru incalcarea regulilor antitrust europene prin abuz de pozitie dominanta.