Se termina un an deloc plictisitor pentru IT, marile companii nu au stat degeaba: Google a lansat un sistem de operare pentru PC-uri, Microsoft si-a relansat motorul de cautare, Nokia a scos pe piata primul sau mini-laptop. Tranzactiile de proportii nu au disparut, amenzile ametitoare au fost si ele prezente. Se incheie un an in care Romania a iesit in fata atat prin companii sau persoane premiate de Microsoft si Google, dar si prin hackerii care au dat mici dureri de cap site-urile producatorilor de programe antivirus.

1. Oracle cumpara Sun Microsystems pentru 7,4 miliarde dolari, inca e asteptata aprobarea CE

Una din tranzactiile cele mai importante din IT a fost anuntata in aprilie, cand Oracle a ajuns la o intelegere pentru a cumpara Sun contra unei sume imense, 7,4 miliarde dolari. Povestea nu s-a incheiat insa, autoritatile americane au aprobat tranzactia, insa cele europene au fost reticente si nu si-au dat acordul, sustinand ca afacerea va afecta concurenta pe piata bazelor de date. Totusi, ultimele informatii arata ca CE isi schimba tonul, iar tranzactia are mari sanse sa fie aprobata in ianuarie.

2 Intel, amendata de CE cu peste un miliard de euro

In mai, Comisia Europeana a amendat Intel cu 1,06 miliarde euro pentru incalcarea regulilor antitrust europene prin abuz de pozitie dominanta, compania fiind acuzata ca ar fi folosit practici anticoncurentiale pe piata procesaorelor, unde producatorul a detinut in perioada octombrie 2002-decembrie 2007 o cota de peste 70%. Amenda a afectat puternic rezultatele financiare ale companiei. intel a facut recurs, sustinand ca pe piata e concurenta si ca CE nu cunoaste bine situatia din piata.

3. Microsoft a lansat noul motor de cautare Bing

Dupa ce ani buni a ramas in urma Google la motoare de cautare, Microsoft a lansat in primavara un nou motor, numit Bing, despre care compania spune ca e mai "destept" decat concurentii, face cautarea mai usoara si ajuta utilizatorii sa ia mai repede decizii. La sapte luni din momentul lansarii Bing a castigat cota de piata, insa numai cateva procente, ca dovada ca cei care s-au obisnuit cu Google greu isi schimba obieciurile. Bing a adaugat mereu lucruri noi si e de asteptat ca ascensiunea sa contnue.

4. Romania, in primele cinci tari din lume la viteza internet-ului broadband

In primul trimestru din acest an, Romania a ocupat locul 5 in lume la viteza medie de transfer a serviciilor de internet in banda larga (broadband), cu 5,8 Mbps, dupa Coreea de Sud (11 Mbps), Japonia (8 Mbps), Hong Kong (7,6) si Suedia (6,9 Mbps)., conform unui studiu Akamai. Studiul contine insa si un aspect negativ: Romania se afla in top zece mondial si ca tara de origine a atacurilor informatice. Mai precis, Romania ocupa locul noua in lume, 1,83% din totalul atacurilor informatice fiind initiate de aici.

5. Un roman a fost obligat de instanta sa plateasca daune civile de aproape 3.000 euro pentru ca a pus pe internet materiale piratate

La final de iulie s-a anuntat ca un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor. Utilizatorul vizat a fost amendat pentru punerea la comun pe internet a 295 de produse piratate. Pe de alta aprte, in mai o companie sibiana din domeniul arhitecturii a fost condamnata penal pentru folosirea de software fara licenta .Prejudiciul creat a fost de 5.700 euro, iar compania mai trebuie sa plateasca si o amenda de 20.000 lei plus 3.000 lei administratorul

6. Atacuri informatice de proportii indreptate spre site-urile de socializare si Google

In august, un atac informatic de proportii a lasat pentru un timp inutilizabile site-uri precum Twitter, Facebook si diverse servicii ale Google. Interesant e ca atacul din august a fost practic indreptat catre o singura persoana: un blogger georgian care critica in mod constant Rusia. In plus, asupra Facebook, Twitter sau Gmail au fost multe atacuri informatice, dar aceleasi probleme s-au intamplat la nivele superioare, fiind atacate site-uri ale Guvernului american si nu numai. E clar ca internet-ul inca vulnerabil, iar astfel de atacuri apar tot mai des.

7. Nokia a lansat primul sau mini-laptop

Cel mai mare producator de telefoane mobile a decis sa intre si pe segmentul netbook care a crescut masiv in ultimii doi ani. In august, finlandezii au prezentat Booklet 3G, un mini-laptop de 1,3 kg greutate si ecran de 10,1 inchi. Comapnia spune ca bateria poate tine pana la 12 ore, terminalul dispune de procesor Intel Atom si conectivitate 3G/ HSPA si Wi-Fi.

8. Amazon a lansat pe plan mondial e-reader-ul Kindle

In octombrie, retailer-ul online Amazon a decis sa lanseze pe plan mondial cititorul de carti electronice Kindle care a facut furori in America. Kindle va putea fi comandat in 100 de tari din data de 19 octombrie, iar utilizatorii vor putea comanda pentru a citit carti dintr-o "biblioteca" digitala de 200.000 de volume in limba engleza. Sunt disponibile si reviste plus ziare cunoscute pe plan mondial. Kindle are ecran de sase inchi, cantareste 280 g, se incarca in patru ore si poate stoca 1.500 de carti. Pretul Kindle este de circa 279 dolari.

9. Microsoft a lansat sistemul de operare Windows 7

Dupa ce Vista a fost criticat masiv si rata de adoptie fost scazuta, Microsoft s-a concentrat ca noul sau sistem de operare Windows 7, sa repare ce a stricat Vista. sistemul s-a lansat pe 22 octombrie, iar companmia spune ca e mai sigur, mai usor de utilizat si mai eficient. Compania spera ca pana la vara Windows 7 va avea o cota de circa 20% in tara si primele cronici par pozitive.

10. Adresele de internet pot fi formate doar din caractere non - latine

Subiectul nu va influenta cititorii romani, insa are importanta imensa pe plan international, fiind catalogat ca cea mai mare modificare tehnica din istoria internetului. De la jumatatea anului viitor adresele de internet vor putea fi formate integral din caractere non-latine, dupa ce vineri, The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) a aprobat in octombrie la Seul un set de modificari tehnice complexe care vor duce la "internationalizarea" internetului, facandu-l mai accesibil si in tari care folosesc caractere diferite de cele latine. Practic, adresele de internet vor putea fi formate doar din caractere arabe, chirilice, japoneze sau chineze, iar primele aplicatii au fost acceptate din 16 noiembrie.

11. Google a lansat sistemul de operare Chrome OS

Google a prezentat in noiembrie primul sau sistem de operare, Chrome OS, care va fi prezent pana la sarbatorile de iarna din 2010 pe mini-laptop-uri, iar mai tarziu va aparea si pe computere mai pretentioase. Sistemul are la baza browser-ul Chrome, iar Google spune ca principalele calitati sunt siguranta, simplitatea si rapiditatea. Compania sustine ca PC-urile cu Chrome intra pe internet in doar cateva secunde dupa ce sunt pornite, iar toate aplicatiile sunt pe internet, nu instalate pe computer. Sefii Google nu au facut declaratii "razboinice" la adresa Microsoft si nici nu au promis cote ametitoare de piata. Au spus ca la baza crearii Chrome OS a stat "obsesia" pentru viteza a companiei si dorinta ca utilizatorii sa aiba cat mai repede acces la internet si totul sa fie mai simplu. In plus, sistemul are la baza browser-ul Chrome OS lansat in septembrie 2008, aplicatie despre care Google pretinde ca e utilizata de 40 de milioane de oameni.

12. Succese romanesti, idei de calitate premiate de Google si Microsoft - trei exemple

Anul a fost bogat in premii primite de romani pentru diverse cercetari si idei valoroase in IT. Spre exemplu o echipa de studenti din Iasi a castigat Imagine Cup, un mare concurs destinat studentilor, organizat de Microsoft. Ideea castigatoare a fost o retea de socializare destinata nu indivizilor, ci comunitatilor. In primavara o alta stire pozitiva a fost includerea unei romance pe o lista de 13 studenti care au primit de la Google burse de excelenta pentru a-si putea continua cercetarile. Subiectul castigator a fost legat de "cloud computing", un domeniu care se extinde puternic. La final de an romanii au mai primit un premiu de la Google, pentru o aplicatie dezvoltata de o echipa de romani pentru telefoanele cu sistemul de operare Android. Premiul de 100.000 de dolari a fost primit la categoria turism de o companie romano-germana cu birouri in Frankfurt, Cluj si Brasov.

13. Atacurile hackerilor romani, tratate pe larg de presa internationala de specialitate

In mai multe randuri, presa internationala a relatat despre atacurile hackerilor romani care au spart diverse site-uri, expunand vulnerabilitati si accesand date "sensibile". De impact au fost stirile cu asa-zisul hacker Unu care in februarie, dar si in noiembrie a captat atentia presei internationale atacand site-urile unor producatori de programe anti-virus, precum Symatec sau BitDefender. A spus ca a facut-o doar pentru a scoate la iveala vulnerabilitati, nu pentru a fura informatii, iar unele companii au recunoscut atacul dar si-au linistit clientii: nicio informatie sensibila nu a ajuns pe maini straine.

14. Microsoft cade la pace cu UE in "razboiul browserelor"

Dupa ani buni de divergente Microsoft a ajuns pe 16 decembrie la un acord cu Comisia Europana pe tema browserelor web, CE acceptand schimbarile facute de Microsoft prin instalarea unui "ecran de alegere", "choice screen", din care utilizatorii pot selecta din 12 browsere web, astfel incat Internet Explorer sa nu mai aiba o pozitie privilegiata, in detrimentul concurentei sale. Ecranul de alegere va fi disponibil pe 100 de milioane de calculatoare din Europa la mijlocul lui martie 2010, iar anual va intra pe circa 30 de milioane de noi PC-uri.

15. Zvonurile interminabile despre neconfirmata lansare a tablet PC-ului Apple, gadget ideal pentru distractie

Presa americana a scris masiv despre posibilitatea ca Apple sa lanseze un tablet PC, un dispozitiv fara tastatura cu ecran tactil cu diagonala de 10 inchi, un gadget pe care sa poata fi vizionate filme la super-calitate si pe care sa poata fi accesat internet-ul la viteze mari. Analisti IDC spun ca tablet PC-ul va fi lansat in primavara lui 2010, altii scriu ca nu va fi lansata deloc. Se estimeaza ca tablet PC-ul va fi ceva intre iPos Touch si un laptop MacBook, dar ramane de vazut cum va arata si cat va costa (daca totusi va fi lansat). Cert e ca Apple tablet PC e gadgetul nelansat despre care s-a vorbit cel mai mult anul acesta.