Desi prima jumatate a anului a fost extrem de slaba, cresterea puternica din ultimul trimestru a dus piata mondiala de PC-uri la un nivel cu 5% mai ridicat decat in 2008, arata datele companiei de cercetare Gartner, citate de Le Monde. Astfel, anul trecut s-au vandut 306 milioane de PC-uri, iar clasamentul marcilor e dominat de HP, Acer si Dell.

Prima jumatate a anului a fost extrem de slaba, dar ultimul trimestru a adus o crestere de 22% a vanzarilor si datorita unei baze de comparatie favorabile, dat fiind ca ultimul trimestru din 2008 a fost catastrofal. HP a ramas numarul unu mondial, cu aproximativ 58 milioane de PC-uri vandute si o cota de 19,3% pe parcursul lui 2009.

Pe locul doi a terminat Acer cu vanzari de aproape 39 de milioane de PC-uri, firma taiwaneza avand de castigat fiindca are in gama mini-laptop-uri, segment care a mers extrem de bine. Acer a mai profitat si de faptul ca se adreseaza in special utilizatorilor individuali si nu companiilor, dat fiind ca firmele au investit anul trecut putin in PC-uri noi. Pe locul trei s-a clasat Dell cu aproape 38 de milioane de PC-uri vandute.

Cei de la Gartner au mai spus ca lansarea noului sistem de operare Windows 7 in octombrie nu a creat cerere suplimentara in piata, insa a folosit ca unealta buna de marketing pentru PC-urile vandute pe final de an.