Mai sunt mai putin de 12 ore pana la evenimentul la care Apple ar trebui sa lanseze tablet PC-ul despre care fanii tehnologiei au vorbit cu insistenta in ultimele luni. Apple a invitat jurnalistii pentru a le prezenta la San Francisco "cea mai noua creatie" a companiei si lumea asteapta "tableta" un dispozitiv cu ecran tactil de zece inch care, spun multi va reprezenta o revolutie si ar putea fi ideal atat pentru distractie, cat si pentru business. Altii spun insa ca gadgetul va fi prea scump si nu-si are locul pe piata, fiind o combinatie inutila intre smartphone si netbook.

Cei care scriu pe blogurile de tehnologie si pe site-urile fanilor inraiti ai Apple sunt uimiti de cat de bine a putut compania pastra secretul, deoarace in ziua lansarii nu se stie nimic oficial despre tablet. Evident, pe internet au aparut filme si poze cu presupusul gadget, dar adevaratul tablet PC va putea fi vazut peste circa 10 - 11 ore abia.

Zvonurile au abundat insa, e de asteptat sa vedem un dispozitiv cu ecran multi-touch de 10 inchi, un fel de IPhone mai mare, insa mai mic decat un netbook. Va avea se pare conectivitate 3G si wireless, iar ca pret se vorbeste despre 700 - 1.000 de dolari. Apple a discutat se pare cu edituri si cu diverse ziare si reviste, pentru a pune continut media pe iTunes, astfel ca se vorbeste ca tablet PC-ul va da o gura de oxigen ziarelor care isi vad veniturile scazand. Va fi vorba de continut audio si video, de integrarea diverselor aplicatii, precum retelele de socializare si practic de crearea unui mod cu totul diferit in care utilizatorul va "consuma" continut media.

Se pare ca tablet PC-ul va concura si cu e-readerele, avand un ecran mai mare color si avand fata de terminale precum Amazon Kindle si avantajul ca face mult mai multe lucruri in afara de a fi un cititor de carti electronice. Fanii Kindle spun insa ca tocmai de aceea gadgetul Amazon a avut mare succes, deoarace face un singur lucru, insa il face foarte bine.

De la tablet se asteapta sa fie extrem de apreciat de catre fanii jocurilor video. Ecranul mare va fi un atu, e de asteptat ca si imaginea sa fie de foarte buna calitate si se pare ca vor fi create jocuri strict pentru acest dispozitiv. Apple a vazut ca jocurile sunt extrem de populare pe iPhone, astfel incat nu va scapa ocazia sa profite de asta pe un gadget mai mare, fie ca se va numi IPad sau iSlate.

Sunt impartite opiniile in ceea ce priveste existenta unei camere foto/video pe tablet PC. Daca va avea asa ceva e foarte posibil ca utilizatorii sa poata sa profite in moduri extrem de utile, cum ar fi sa se duca in magazin in fata unui raft cu produse si indreptatand tablet-ul spre ele sa poata apoi afla de unde la pot cumpara mai ieftin si ce au spus alti utilizatori despre ele. Daca asta se va intampla, intr-adevar se schimba modul in care interactionam cu lumea din jur, realitatea fiind imbogatite cu date si informatii extrem de utile.

Fanii inraiti ai tablet PC-ului spun ca vom avea de a face cu un "Jesus tablet", un dispozitiv care va revolutiona tehnologia. Nu toti sunt insa de aceasta parere, iar analisti citati de AFP spun de exemplu ca acest gadget nu-si are locul pe piata, nu inlocuieste nimic, va fi inca un lucru pe care sa-l caram la noi, nici smartphone, nici laptop, ci un hibrid ciudat.

In plus, din start pretul va fi unul prea mare pentru extrem de multa lume care si-ar dori sa-l cumpere. La 700 - 1.000 de dolari multi vor alege sa-si ia un laptop, pentru ca stiu exact ce pot face cu el.

In orice caz, ca si in cazul iPhone, industria va fi extrem de atenta la ce face Apple si cand Apple inoveaza, celelalte companii o urmeaza. Dupa lansarea iPhone o sumedenie de telefoane au fost prezentate in stiri ca si "concurent pentru iPhone, semn ca iPhone devenise un reper spre care multi tindeau. Ramane de vazut daca si tablet-ul va deveni emblematic, insa e clar ca despre el se va vorbi masiv si pe viitor.