A trecut abia o saptamana de la evenimentul de lansare al tabletei Apple iPad, iar site-urile de tehnolgie au un nou subiect preferat de speculat: tablet PC-ul Google. Google a prezentat cateva concepte despre cum ar putea fi folosit noul sistem de operare Chrome OS, iar printre aplicatii se numara si tablet PC-uri cu ecran intre 5 si 10 inchi. Nu se stie daca un tablet Google va exista, insa deja se fac specualtii despre cum un astfel de gadget ar putea avea o abordare cu totul diferita in comparatie cu iPad.

De la ce a pornit totul? Google a pus in urma cu mai multe zile pe site-ul proiectului Chromium descrieri ale aplicatiilor la care ar putea fi utilizat sistemul de operare Chrome OS care a fost prezentat in noiembrie anul trecut. Se stia ca va intra anul acesta pe netbook-uri, insa Google spune ca sistemul ar putea sa fie instalat pe cele mai diverse gadget-uri, de la tablet PC-uri cu ecran de 5 inchi, la laptop-uri cu ecran de 15 inchi sau desktop-uri mari cu ecran de 40 de inchi.

Google nu a spus ca va lansa un tablet PC, nu a lasat de inteles nici ca il va produce o alta companie, ci a spus ca noul sistem de operare ar putea fi folsit la un tablet PC si a publicat si cateva imagini concept in care o tastatura virtuala e accesata pe ecranul unui tablet.

In plus a fost postat si un filmulet-concept in care umbrele unor maini "plutesc" deasupra unui ecran multi-touch, misca diverse ferestre, deschid aplicatii si, probabil, dau o idee despre ce va urma, nu se stie cand.

La fel cum inainte de lansarea iPad presa de tehnologie a speculat pe aproape orice subiect imaginabil legat de gadget si acum, desi nu se stie nimic sigur, speculatiile au inceput in forta.

PC World scrie ca un eventual tablet Google ar putea avea la baza un concept diferit fata de iPad. Astfel, la fel cum sistemul de operare Chrome OS al Google se bazeaza mult pe "cloud computing", adica foarte multe aplicatii vor fi accesate prin intermediul internet-ului, astfel incat device-ul sa aiba instalate foarte putine programe, asa si tablet-ul Google va fi centrat pe internet. Asta spre deosebire de Apple iPad care e foarte "legat" de aplicatiile App Store si de continutul platit.

PC World mai noteaza ca un tablet Google ar fi mai util pentru oamenii de afaceri decat iPad fiindca aplicatii precum Google Docs, Gmail si Google Wave vor fi putea fi sincrornizate mai usor de pe tablet cu PC-urile, telefoane sau alte device-uri.

CNN noteaza ca desi totul e doar in stadiu de proiect, un gadget stil tablet al Google nu e atat de departe de realitate, iar sistemul de operare Chrome OS in modul in care il vede Google ar putea avea mai mare succes pe tablet, decat pe netbook. CNN mai noteaza ca Google este o forta in computing si are puterea financiara sa puna in practica proiecte care par greu de realizat.

Cert e ca in urmatoarele luni se va vorbi mult si se va specula si mai mult pe tema Google tablet, in contextul in care acest segment care pana acum nu a avut succes e in pragul unei revolutii in care peste 10 marci au anuntat lansari anul acesta.

Ramane de vazut daca si vanzarile de "tablete" vor fi pe masura, fiindca daca vor fi mici, sceptici care spun ca iPad e doar un iPhone mai mare si mai scump, iar tablet PC-urile sunt o categorie bagata cu forta in piata vor putea spune ca au avut dreptate.