Incepand cu 1 martie, romanii vor putea accesa gratuit cursuri si informatii din domeniul IT prin intermediul portalului e-aptitudini.ro. Lansat in contextul campaniei europene eSkill Week 2010, care are loc in perioada 1-5 martie, portalul se vrea un raspuns la nevoile existente pe piata muncii din Romania, unde, in urmatorii cinci ani, 90% din locurile de munca din toate domeniile vor solicita cunostinte IT, conform unui studiu publicat recent de institutul international Data Corporation.

Pornind de la faptul ca o solicitare de acest gen pe piata muncii ar putea transforma abilitatile, training-urile si educatia IT intr-o prioritate pentru angajatori, initiatorii portalului e-aptitudini si-au propus sa ofere utilizatorilor romani un loc al intalnirii cererii cu oferta educationala in domeniul IT, indiferent de varsta, pregatire si profesie.

Portalul propune cursuri si resurse educationale oferite de companii si organizatii cu experienta in domeniu, printre care Microsoft Romania, Junior Achievement Romania, ProManagement si Fundatia EOS, pe trei niveluri de pregatire: de baza, mediu (pentru angajabilitate si antreprenoriat) si pentru profesionisti, cu accent pe primul nivel.

Cursurile de formare si specializare in IT accesibile pe site-ul e-aptitudini.ro vor fi gratuite, in permanenta, pentru toti utilizatorii interesati sa le urmeze.

Pe de alta parte, profesionisti din companii, ONG-uri si institutii publice vor putea posta gratuit oferte in cadrul portalului doar in primele trei luni, aceasta gratuitate putand fi prelungita ulterior, in situatia in care ofera vouchere sau cursuri promotionale gratuite pentru anumite categorii sociale, potrivit Stefaniei Popp, CEO, Junior Achievement Romania.

"Ei pot sa-si prezinte, in portal, oferta completa, dar noi o sa-i rugam sa aiba vouchere pentru medii sau zone dezavantajate. Scopul nostru este sa asiguram si accesul celor care nu au acces la aceste cursuri. Daca promoveaza numai cursuri pe bani, vor plati o taxa (dupa primele trei luni de gratuitate), care se negociaza in functie si de pozitia pe care o au in alte programe educationale", a explicat ea. De altfel, toate ofertele vor fi analizate si verificate de administratorul portalului, inainte sa apara online.

Pe viitor, portalul ar putea fi extins si la produsele de tip hardware, potrivit CEO-ului JAR.

Portalul e-aptitudini.ro a fost lansat la initiativa Microsoft Romania, fiind dezvoltat si administrat de Junior Achievement Romania. Proiectul se inscrie intr-un program mai amplu - e-Aptitudini - care a fost lansat in Romania, in octombrie 2009, de un consortiu format din Microsoft, JAR, Fundatia Nadia Comaneci, Fundatia EOS, Fundatia Civitas pentru societatea Civila, reteaua ecentre.ro, Hai pe net!, APDETIC, Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor publice din Romania, BiblioNet si EurActiv Romania.