Microsoft a raspuns criticilor care atrageau atentia asupra faptul ca ecranul de alegere a browserelor din Windows (ballot Screen) nu are un caracter aleatoriu destul de pronuntat pentru cele cinci navigatoare afisate in prima pagina si a modificat algoritmul pentru a imbunatati lucrurile, noteaza Computerworld. In primele zile de la aparitia ecranului de alegere pe computerele europene unele browsere au fost avantajate, astfel ca Microsoft a trebuit sa se asigure ca acest lucru este corectat.

Dupa ani de confruntari cu CE s-a ajuns la varianta unui ecran de alegere unde sa fie o lista de 12 browsere, utilizatorul urmand sa decida cu ce va naviga pe web fara ca Internet Explorer sa fie favorizat fata de concurentii sai. Utilizatorul vede intai cinci browsere cand ii apare ecranul de alegere, iar problema tine de ordinea in care cele cinci apar.

Astfel, cele cinci browsere cu cele mai mari cote de piata apar pe primul ecran (Internet Explorer, Opera, Mozilla Firefox, Safari si Google Chrome), dar in primele zile de dupa 1 martie s-a constatat ca Google Chrome a fost avantajat de cele mai multe ori, Opera aparea de cele mai multe ori in prima pozitie din stanga, iar Internet Explorer aparea cel mai des in cea de-a cincea pozitie, la dreapta.

Microsoft spune ca a schimbat algoritmul, consecinta fiind ca ordinea este aleatorie si e mult mai putin probabil ca unele browsere sa fie avantajate ca pozitie.

Ramane inca ceva de rezolvat dupa ce recent sase companii au facut plangere la CE si cereau introducerea unor noi elemente vizuale in ecranul de alegere disponibil de la 1 martie pentru utilizatorii Windows, motivand ca multi utilizatori nici nu descopera cele sase browsere. Plangerea a fost semnata de sase companii care au browsere mai putin cunoscute: Avant Browser, Flock, Green Browser, Maxthon, Slim Browser si Sleipnir. Ele doresc adaugarea unor simple elemente de design sau text care sa indice utilizatorului faptul ca in afara de cele cinci browsere vizibile la inceput pe ecran mai exista si alte sapte browsere pentru care trebuie in prezent facut "scroll" la dreapta.

Dupa ani de zile de dispute intre Microsoft si Comisia Europeana care a tot acuzat compania americana ca isi defavorizeaza concurenta, cele doua parti au cazut la pace in decembrie anul trecut pentru solutia celor 12 programe de "navigare".