Licitatia pentru crearea unui sistem IT care sa gestioneze o baza de date cu toti proprietarii de locuinte din Romania, pas esential in demararea procesului asigurarii obligatorii a locuintelor promis in 2010, a fost demarata si castigata la inceputul acestui an de firma Essential Systems, in fata altor firme precum Sysware sau Romsys, a declarat pentru HotNews.ro Dan Ciobanu, directorul general al companiei. Nu este ceva de genul eRomania, nu este un proiect de ordinul a milioane de euro, a tinut sa linisteasca acesta, intrebat de valoarea contractului, care va fi finantat exclusiv din fonduri private.

"Licitatia a fost lansata in presa la inceputul acestui an, a cuprins doua etape: mai intai o sesiune de calificare la care au depus oferte mai multe companii, iar in faza finala au ramas doar trei firme: Sysware, Romsys si Essential. Am prezentat o oferta bazata pe tehnologiile Microsoft si infrastructura IBM, ofertele au fost analizate de Consiliul PAID format din reprezentatii tuturor celor 13 societati de asigurare, iar oferta noastra a fost declarata castigatoare", a precizat Dan Ciobanu.

  • Valoarea contractului: Nu este un proiect de milioane de euro

Directorul general al Essential Systems spune ca ii este aproape imposibil sa comunice valoarea contractului, pentru ca nu este vorba de o suma data dintr-o data, ci lunar, timp de trei ani, pe masura implementarii de catre Essential a catorva "zeci de tipuri de servicii si echipamente".

"Cel mai important lucru este sa ne asiguram ca proiectul iese. Nu este un proiect de ordinul a milioane de euro, este mult mai putin. Este vorba de anumite plati lunare pe anumite servicii care se fac si nu este relevanta suma finala. Nu este ceva de genul eRomania. Este vorba de reprezentantii a 13 companii de asigurari, toti au sisteme informatice si credeti-ma ca a fost cea mai grea negociere din viata mea. Sunt oameni care isi stiu meseria lor, s-au lovit toti de probleme de IT si este vorba de banii lor", a spus Ciobanu.

  • In aprilie, sistemul informatic ar putea aduna primele date de la asiguratori

In privinta stadiului lucrarilor la acest sistem, Dan Ciobanu spune ca proiectul a inceput de cateva zile, de partea de dezvoltare se ocupa cel putin 10 oameni, iar primele date in sistem ar putea intra de luna viitoare.

"Lucrul la acest proiect a inceput de cateva zile. Noi speram ca in luna aprilie sa avem deja o faza de testare cu asiguratorii, dar nu este un angajament 100% ci mai mult un obiectiv intern. Asiguratorii vor trebui sa aiba un acces la acest sistem informatic pentru a-si varsa informatiile lor in sistem", a mai mentionat acesta.

Mai mult, parte a contractului castigat, firma a lansat miercuri un site cu cateva pagini de prezentare, unele inca "in constructie", a proiectului pe care autoritatile il promit pentru 2010: acoperirea prin asigurare a tuturor proprietarilor de locuinte din Romania

  • Cum vor fi adunate datele in sistem? Cum se incearca evitarea amenzilor?

La actualizarea bazei de date vor contribui cel putin in faza de inceput cele 13 companii de asigurari actionare ale PAID, cu datele pe care acestea le au deja disponibile, in format electronic, sprijinul si obligatiile legale fiind in special la nivelul administratiilor publice locale - circa 4000 de unitati. Potrivit legii asigurarii obligatorii a locuintelor (Legea 260/2008), primariile vor trebui sa transmita catre PAID lista tuturor locuintelor din zona administrata, inclusiv a celor cu destinatie sociala, insotita de date despre proprietarii acestora.

Neincheierea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor este considerata contraventie si se pedepseste cu amenda de la 100 lei la 500 lei, ce va fi aplicata de primarii.

"Scopul nu este sa-i amendezi pe oameni, ci sa-i constientizezi de riscurile la care se vor proteja. Si atunci, chiar daca o administratie publica nu va reusi la un moment dat sa ne furnizeze toate adresele proprietatilor din zona respectiva, noi vom putea macar sa le dam informatii cu un numar de proprietati care sunt asigurate in zona respectiva, acestea urmand sa vada si sa stimuleze si ei la nivel local asigurarea si a altor proprietati", a mai spus Dan Ciobanu.

Potrivit informatiilor lui Dan Ciobanu, Essential Systems este o companie cu capital actionariat integral romanesc, iar anul trecut a inregistrat profit net si o cifra de afaceri de trei milioane euro, in crestere cu 50% fata de anul anterior.

  • Emiterea politelor de asigurare obligatorie a locuintelor: posibil dar nu sigur de la 1 iulie 2010

Legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea incepe sa fie aplicata de la 1 iulie 2010, desi autoritatile spun ca nu pot furniza in prezent o data certa. Demararea incheierii de polite in sistem mai are de trecut doua obstacole: crearea acestei baze de date cu toti proprietarii de locuinte din tara si stabilirea regulilor contractului de reasigurare.

Proprietarii de locuinte care au polite de asigurare facultativa privind riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor sunt obligati sa incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor la expirarea contractelor respective si-si pot face alte polite de asigurare facultativa numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie. Mai multe detalii, aici.