Google a anuntat, luni, ca negocierile cu guvernul chinez in privinta interzicerii cenzurii motorului de cautare in China au esuat si, drept urmare, site-ul Google.cn va fi inchis. Insa, vizitatorii chinezi vor fi redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care ofera servicii necenzurate, a anuntat compania americana pe blogul oficial.

Google a avertizat insa, ca, din cauza aglomerarii serverelor din Hong Kong si din cauza naturii complicate a acestei schimbari, exista riscul ca utilizatorii sa intampine temporar dificultati in accesarea produselor sale.

"Vrem ca tot mai multi oameni sa aiba acces la serviciile noastre, inclusiv cei din Republica Populara Chineza, insa guvernul chinez a exprimat clar ideea ca cenzura este o cerinta legala ce nu poate fi negociata. Noi consideram ca aceasta noua abordare, de a oferi rezultate necenzurate intr-o chineza simplificata pe Google.com.hk reprezinta o solutie pentru provocarile intampinate - totul este legal si va spori semnificativ accesul chinezilor la informatie" se mentioneaza pe blog.

Insa, compania afirma ca este constienta de faptul ca guvernul chinez ar putea bloca accesul la serviciile sale in orice moment. In acest context, Google a creat un site care sa monitorizeze zilnic disponibilitatea serviciilor Google in China.

Desi Google.cn va fi inchis, compania isi va mentine in China activitati de cercetare si dezvoltare, cat si o echipa de vanzari, insa dimensiunea acesteia din urma va depinde in mare masura de posibilitatea chinezilor de a accesa Google.com.hk.