Autoritatile chineze s-au aratat furioase dupa ce Google a anuntat ca nu va mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare in tara asiatica, scriu agentiile internationale de presa AFP si Reuters. Autoritatile de la Beijing si-au exprimat nemultumirea si spun ca Google nu si-a respectat promisiunile de a se conforma legilor chineze care prevad un control strict al continutului pe internet. Google isi mentine in China echipa de vanzari si divizia de cercetare si dezvoltare.

Google a decis marti sa inchida google.cn, iar utilizatorii sunt redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care ofera servicii necenzurate. Google isi anuntase inca din ianuarie intentia de a nu se mai supune legilor care o obligau sa filtreze continutul rezultatelor cautarii, iar dupa negocieri fara rezultat cu autoritatile a decis sa puna in practica amenintarea.

Reactia autoritatilor de la Beijng nu s-a lasat mult asteptata: "E total gresit. Ne-am opus fara compromisuri politizarii chestiunilor comerciale si ne exprimam nemultumirea si indignarea fata de Google pentru comportamentul sau si acuzatiile lipsite de ratiune aduse", spune un oficial chinez, citat de Reuters.

Pe de alta parte, AFP noteaza ca utilizatorii din China nu au acces la informatii sensibile chiar si dupa ce Google a decis sa nu mai cenzureze rezultatele cautarii. Astfel, cautari dupa termeni precum "1989 Tiananmen massacre" sau "Falungong" (grup scos in afara legii) fie dau o pagina de eroare, fie redau intr-o serie de link-uri din care foarte putine pot fi deschise.

Analisti citati de Reuters spun ca Google greseste punandu-se rau cu autoritatile chineze care ii vor face viata grea. Google a mentionat in anuntul legat de incetarea cenzurii ca a negociat cu guvernul chinez sperand ca autoritatile vor fi de acord ca Google sa nu mai "filtreze" rezultatele cautarilor. Beijing-ul nu a dat niciun pas inapoi, iar Reuters noteaza ca pentru utilizatorul chinez de internet nu va fi o schimbare prea mare din cauza ca autoritatile vor avea grija ca paginile cu continut sensibil sa nu poata fi accesate.

Presa chineza a atacat mult Google in ultima vreme si a acuzat compania de legaturi cu guvernul american, adaugand ca Google ar da serviciilor secrete americane rapoarte detaliate despre ce cauta pe internet utilizatorii din China.

In China e pus la punct unul dintre cele mai elaborate sisteme de cenzura a continutului de pe internet, existand mii de politisti angajati sa monitorizeze activitatea de pe web. In plus sunt in functiune sisteme automatizate care au in vizor blogurile, camerele de chat si alte servicii si actioneaza pentru a se asigura ca subiecte foarte sensibile precum masacrul din piata Tiananmen nu sunt discutate.

Desi Google.cn va fi inchis, compania isi va mentine in China activitati de cercetare si dezvoltare, cat si o echipa de vanzari, insa dimensiunea acesteia din urma va depinde in mare masura de posibilitatea chinezilor de a accesa Google.com.hk.