Mai multi jurnalisti din China si Taiwan acuza ca din 25 martie si pana miercuri nu si-au putut accesa conturile de e-mail Yahoo! sau ca mesajele prin e-mail le-au fost redirectionate fara voia lor catre adrese necunoscute, informeaza Reuters. Yahoo! nu a dorit sa comenteze asupra naturii acestor atacuri informatice, precizand doar ca dezaproba toate atacurile cibernetice indiferent de origine si scop si ca protejeaza securitatea si informatiile personale ale utilizatorilor si ia masuri adecvate in cazul incalcarii acestor drepturi.

Cativa jurnalisti din China si Taiwan acuza ca nu si-au putut accesa conturile de e-mail Yahoo! incepand cu 25 martie, printre acestia si Kathleen McLaughlin, jurnalist freelancer in Beijing, care a spus ca abia miercuri a recapatat acces la contul sau de e-mail, potrivit Reuters.

De asemenea, Andrew Jacobs, jurnalist care scrie pentru New York Times in Beijing, sustine ca e-mailurile sale de pe contul de Yahoo Plus au fost redirectionate fara voia sa catre adrese necunoscute.

Yahoo! nu a dorit sa cometeze referitor la natura acestor atacuri informatice sau daca este vorba despre un atac coordonat sau incidente izolate.

Intr-un raspuns catre Reuters, Dana Lengkeek, purtator de cuvant al Yahoo!, a precizat ca "Yahoo! dezaproba toate atacurile cibernetice indiferent de origine si scop si ca protejeaza securitatea si informatiile personale ale utilizatorilor si ia masuri adecvate in cazul incalcarii acestor drepturi".

La sfarsitul lui 2009 si inceputul acestui an, mai multi militanti pentru drepturile omului si jurnalisti a caror activitate era legata de China au acuzat un atac similar asupra conturilor personale de Gmail, serviciul de e-mail al Google.

In luna ianuarie a acestui an, Google a anuntat oficial ca la mijlocul anului trecut a descoperit ca a fost victima, alaturi de cel putin alte 20 de companii din sectoare precum: internet, finante, tehnologie, media si chimie, a unui atac cibernetic initiat din China. Potrivit Google, atacatorii au tintit in special conturile de Gmail ale unor militanti pentru drepturile omului din China.

Compania americana si-a anuntat si decizia de a nu mai cenzura rezultatele afisate de motorul de cautare Google.cn, serviciu lansat in China in 2006, precum si posibilitatea inchiderii operatiunilor pe aceasta piata.

Saptamana trecuta, Google a anuntat ca negocierile cu guvernul chinez in privinta interzicerii cenzurii motorului de cautare in China au esuat si, drept urmare, site-ul Google.cn va fi inchis, iar utilizatorii chinezi vor fi redirectionati catre site-ul din Hong Kong, google.com.hk, care ofera servicii necenzurate.