Martin Cooper nu este un nume familiar pentru majoritatea oamenilor, dar inventia sa face parte din viata de zi cu zi a peste jumatate din locuitorii planetei care au un telefon mobil, relateaza BBC News. Conceptul telefonului mobil este rezultatul muncii depuse de Cooper alaturi de echipa sa de la Motorola, iar primul exemplar a aparut in 1973 si cantarea doua kilograme.

In banii actuali, fabricarea primului telefon mobil a costat un milion de dolari. "Chiar si in 1983, un telefon mobil costa 4.000 de dolari, ceea ce ar insemna in banii actuali peste 10.000 de dolari".

O problema deosebita a fost bateria, care cantarea de 4-5 ori mai mult decat cantareste un telefon mobil in prezent. "Durata de viata a unei baterii era de 20 de minute, dar nu asta era principala problema, pentru ca oricum nu puteai tine telefonul la ureche atata timp".

Martin Cooper se declara surprins de evolutia extrem de rapida a pietei telefoniei mobile.

"Nu ne gandeam atunci ca in mai putin de 35 de ani se va ajunge ca jumatate din populatia Pamantului sa aiba telefoane mobile si ca acestea vor ajunge sa fie date chiar si gratis", povesteste el.

"De fapt, aveam o gluma atunci, spuneam ca in viitor, atunci cand te nasti, ti se aloca un numar de telefon si, daca nu raspunzi, esti declarat mort".

Mobilul actual - o monstruozitate

Initial, telefoanele mobile au fost create pentru a ajuta doctorii si personalul din spitale sa comunice mai usor.

Noua generatie de telefoane inteligente a revolutionat insa industria si a schimbat modul in care acestea sunt folosite. Tehnologia se concentreaza acum pe incorporarea unor functionalitati precum media playere, navigatoare de internet sau camere video.

Prin aceasta abordare, producatorii actuali au transformat mobilul intr-o "monstruozitate", crede Cooper.

"Manualul de instructiuni este acum mai mare si mai greu decat telefonul insusi. Tehnologia adevarata este intuitiva - telefoanele actuale te obliga sa te transformi in inginer".

Implantul din spatele urechii

Creatorul mobilului crede ca telefonul viitorul ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea calitatii vietii celui care il foloseste.

"Tehnologia iti face viata mai buna, mai sigura, te educa, te distreaza si te face mai productiv", explica el.

"Viitorul telefoanelor mobile este sa faca viata oamenilor mai buna - si cea mai importanta cale este oportunitatea de a revolutiona sistemul medical".

In ceea ce proveste dezvoltarea fizica a mobilelor, Cooper crede ca telefonul nu va fi mai mult decat un implat in spatele urechii.

"Pe termen lung, telefonul mobil va fi implantat sub piele, in spatele urechii, alaturi de un computer puternic care va fi, de fapt, sclavul tau", afirma el.