De joi pot fi accesate pe internet adrese formate integral din caractere non-latine, Egiptul, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite fiind primele tari care au adrese active, anunta forul Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Momentul a fost descris ca unul istoric si va duce la "internationalizarea" internetului, facandu-l mai accesibil si in tari care folosesc caractere diferite de cele latine.

Practic de acum exista adrese web care in loc sa se termine in .ru, vor contine aceasta terminatie, insa in chirilice. Cei de la ICANN spun ca avem de-a face cu o schimbare istorica, una care va duce la "internationalizarea" internetului si il va face mai accesibil in zone precum Rusia, Orientul Mijlociu si Asia.

Tarile arabe sunt primele care au adrese active, existand numele de domenii السعودية. pentru Arabia Saudita, امارات. pentru Emiratele Arabe si مصر. pentru Egipt. ICANN spune ca peste 20 de tari au depus aplicatii pentru astfel de domenii, astfel incat adresele pot fi scrise integral in diverse caractere, de la chirilice la grecesti sau chineze.

ICANN avertizeaza ca nu toate computerele vor putea accesa inca de la inceput aceste noi adrese: unele nu le vor putea accesa deloc iar la altele vor aparea o serie de caractere ciudate fiindca PC-urile nu vin pre-incarcate cu toate fonturile ce pot aparea intr-un nume de domeniu de tip nou.

Jumatate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai internetului sunt din tari care folosesc caractere diferite de cele latine, astfel ca vor fi multumiti de posibilitatea ca unele adrese web sa contina exclusiv caractere arabe, chineze, japoneze, grecesti, hinduse sau chirilice, spun cei de la ICANN. Schimbarea nu va afecta in niciun fel activitatile utilizatorilor web obisnuiti doar cu adresele clasice cu grafie latina.