SUA, India si Rusia sunt principalele tari surse de spam, iar Romania ocupa locul sapte, arata un studiu Kaspersky ce contorizeaza atacurile de tip spam pentru primul trimestru al anului 2010. Compania atrage atentia asupra faptului ca numarul tentativelor de phishing pe retelele sociale a crescut alarmant, iar Facebook a devenit una dintre cele mai populare tinte. raportul mai arata ca 85% dintre toate e-mail-urile trimise intre ianuarie si martie au fost spam.

Primele trei tari considerate principalele surse de spam in lume sunt Statele Unite ale Americii (16%), India (7%) si Rusia (6%). In acest clasament, Romania se afla pe locul sapte, cu un procent de 4% din totatul de spam raspandit. Locurile patru, cinci si sase sunt ocupate de Coreea de Sud, Vietnam si Brazilia.

Ponderea e-mail-urilor de tip phishing din primul trimestru al anului este de 0,57% din volumul total al traficului de mesaje electronice. Spammer-ii au invatat sa exploateze noile platforme de Internet, precum blogurile sau retelele sociale, pentru scopuri proprii. Saturatia „pietei de spam” a condus la o stagnare a acesteia, stabilindu-se la 85,2% din totalul traficului de e-mail-uri pe Internet in primele trei luni ale anului 2010. Acest procent coincide cu cel de la sfarsitul anului 2009.

O alta tendinta majora este migrarea spammer-ilor de pe domeniile .cn din China catre domeniile .ru din Rusia, datorita unor reguli severe impuse de administratia chineza la inregistrarea unui nou domeniu de Internet. Cele din Rusia sunt mult mai atractive pentru fraudatori, deoarece presupun cerinte legale mai permisive.

Pentru e-mail-urile de tip phishing cea mai atractiva tinta a fost PayPal, urmata de eBay, HSBC, Facebook si Google.