Sergey Brin, cel care alaturi de Larry Page a fondat Google in 1996, admite ca Google a dat-o in bara in scandalul in care compania a colectat prin masinile Street View in 30 de tari din greseala date personale trimise de utilizatori ai unor retele WiFi nesecurizate. Brin a mai spus ca nu cauta scuze si ca Google va schimba unele lucruri, pentru ca istoria sa nu se mai repete. Intre timp, mai multe tari europene sunt pe cale sa deschida anchete pe aceasta chestiune, scrie AFP.

Scandalul a izbucnit in Germania unde autoritatile au cerut un audit pentru datele ce sunt colectate de masinile care fac poze pentru serviciul Street View care ofera imagini panoramice 360 de grade la nivel de strada. Google a admis ca "din greseala" a adunat o serie de date personale de la retele WiFi nesecurizate, dar a adaugat ca indata ce a descoperit acest lucru, a rezolvat problema, iar masinile nu mai strang momentan date despre retele WiFi.

Nu se stie exact ce date confidentiale au fost stranse de masinile Street View, insa se pare ca este vorba de unele e-mail-uri, fotografii, dar posibil si date despre ce site-uri au vizitat unii utilizatori.

"Am dat-o in bara", a recunoscut Sergey Brin care si-a facut mea culpa si a spus ca nu va cauta scuze. El a adaugat ca desi exista o serie de setari interne, acestea nu au functionat si astfel s-au colectat date personale confidentiale.

In mai multe tari europene dar si in SUA Google va avea de furca fiindca va fi anchetata pentru aceste date colectate in mod ilegal. Diverse institiutii de protectie a datelor din tari precum Germania, Franta, Italia si Spania vor lua la puricat cele intamplate.

Tarile unde masinile Street View au strans date din 2006 incoace sunt: Africa de Sud, Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Hong Kong, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Macao, Marea Britanie, Mexic, Noua Zeelanda, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Singapore, Spania, SUA, Suedia, Taiwan si Ungaria.