Angajatii din sectorul IT vor fi scutiti in continuare de impozitul pe venituri, a anuntat vineri purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, la finalul discutiilor dintre patronate si premierul Emil Boc. Acesta sustine ca premierul ar fi fost de acord ca mentinerea facilitatilor "este o idee buna", dupa ce a ascultat argumentele patronatelor care i-au prezentat si un studiu de impact pe acest subiect. Agathon a mai declarat pentru HotNews.ro ca alte 6 propuneri ale patronatelor au fost acceptate de Guvern - vezi in articol.

"Am obtinut astazi ca pe sistemul de IT - cel mai performant domeniu pe care il are astazi Romania in functiune - sistemul fiscal care a permis tinerilor sa nu mai plece in Silicon Valley si sa ramana sa lucreze in Romania si sa obtina din exporturi de licente 500 de milioane de euro, sa fie exceptat de la modificarea de care se discuta initial si anume sa fie taxat".", a afirmat el.

Dan Matei a spus ca patronatele au decis, in cadrul discutiilor cu primul ministru, sa sustina scrisoarea de intentie cu FMI in forma actuala, cu reduceri de salarii si pensii.

"Sapte dintre propunerile noastre au fost aprobate. Am cerut ca, daca pachetul legislativ privind economia subterana este aplicat, un prim semnal asteptat este ca Garda Financiara sa ridice doamnele care stau in fata mall-urilor sau a complexurilor Europa si Dragonul Rosu si vand facturi stampilate si cu numele firmei trecut acolo. Daca vorbim despre economia subterana, sa incepem cu ce vede oricine trece pe strada", a spus Agathon.

O alta propunere, care, potrivit lui Agathon, a primit OK-ul premierului este legata de modificarea legii achizitiei publice - "astfel incat sa asigure cond si sanse egale tuturor participantilor la achizitii".

In privinta Legii Parteneriatului Public-Privat, patronatele ar fi primit asigurari ca va fi adoptata asa cum a fost discutata in senat "cu toate amendamentele pe care le-a adus ACPR".

De asemenea, premierul ar fi fost de acord cu propunerea de reducere a cheltuielilor de tip administrativ si a celor materiale, in institutiile publice

"In ceea ce priveste atragerea fonduri europene, i-am solicitat lui Emil Boc sa se gandeasca daca poate detasa 500 de tineri din ministere la Autoritatile de Management pentru a urgenta la atragerea fondurilor. A spus ca este o idee buna si se poate rezolva", a mai declarat Agathon. .

Acesta a mai propus "exceptarea contributiilor la pilonul II de pensii de la calculul deficitului bugetului de asigurari sociale, masura sustinuta de multe state europene si de asociatiile de pensii private din UE. Premierul a spus ca analizeaza si este o idee buna".

Premierul Emil Boc s-a intalnit vineri cu organizatiile patronale, pentru discutii privind scrisoarea de intentie convenita cu FMI.

La intalnirea de la Ministerul Muncii au luat parte reprezentanti ai confederatiilor membre ACPR, UGIR 1903 si CONPIROM.