Compania Foxconn care produce gadget-uri pentru mari producatori internationali precum Apple, Dell si HP urmeaza sa creasca in medie salariile angajatilor cu 20% in urma scandalului legat de sinuciderea a zece angajati in acest an, scrie Financial Times. Compania are 800.000 de angajati in cele 20 de uzine din China, iar salariul de pornire este 140 dolari/luna.

Zece muncitori de la uzina din Longhua a Foxconn s-au sinucis anul acesta, iar companii precum Apple, Dell si HP s-au sesizat si vor investiga conditiile de munca de la Foxconn. Se pare ca asupra muncitorilor se exercita o presiune care pentru unii devine insuportabila, iar conditiile in care oamenii muncesc sunt deosebit de grele. Salariul de pornire al unui muncitor este de circa 140 dolari/luna, dar se pare ca unii reusesc sa scoata dublu, lucrand insa multe ore suplimentare.

Sony, Apple, Dell si HP, companii pentru care Foxconn produce diverse gadget-uri au declansat investigatii pe tema conditiilor de munca de la uzinele companiei. Un reprezentant al grupului ce detine Foxconn a spus ca vor fi majorate salariile angajatilor cu diverse procente, in functie de regiune, insa in medie cresterea va fi de 20%.

Organizatiile care apara drepturile angajatilor preseaza Foxconn sa dea o crestere de 50% pentru ca oamenii sa simta o imbunatatire a nivelului de trai. Ei spun ca oamenii muncesc mult si sub o presiune greu de suportat, insa Foxconn spune ca fiecare sinucidere a avut la baza motive personale si nu e legata de locul de munca.